WWF vil redde truede elefanter med GPS-halsbånd

NATUR – Halsbånd på truede elefanter skal stoppe massivt krybskytteri i Tanzania. Regeringen og WWF udstyrer hele 60 elefanter med GPS-halsbånd for at beskytte de truede dyr. Verden mister hvert år 20.000 afrikanske elefanter til krybskytteri.

En elefant er ved at få GPS-halsbånd på. Det er en stor aktion, som involverer både rangers, dyrlæger og bevæbnede vagter. Foto: Rob Beechey / WWF

Selous vildtreservat i Tanzania er et af verdens største dyrereservater og var for få årtier også hjemsted for en af klodens største elefantbestande. Men massivt krybskytteri har udryddet 90 procent af bestanden på blot 40 år. I 1976 var der 110.000 elefanter i Selous – i dag er der kun 15.000 tilbage.

For at beskytte de sidste elefanter i Selous bedre er Tanzanias regering sammen med WWF nu i gang med at sætte GPS-halsbånd på 60 elefanter. Det er den største indsats af sin slags nogensinde i Tanzania, oplyser WWF.

Selous dækker et landområde, der er større end hele Danmarks areal, så GPS-senderne skal hjælpe med at skabe et overblik over, hvor dyrene befinder sig, og på den måde vil elefanterne være bedre beskyttet imod krybskytterne.

Via halsbåndene kan reservatets rangers og parkpersonale nemlig følge elefanterne og de flokke, de færdes i. Dataene hjælper personalet med at forudsige elefanternes bevægemønstre og dermed risikoen for at møde en krybskytte. Samtidig bliver personalet alarmeret, hvis nogle af elefanterne er på vej ind i en af de omkringliggende landsbyer. På den måde kan konflikter med lokalbefolkningerne afværges.

Mister hvert år 20.000 elefanter
- Det er dybt frustrerende at være vidne til den massive nedslagtning af elefanter, som finder sted hver eneste dag. Verden mister hvert år 20.000 afrikanske elefanter til krybskytteri. Det er et rystende tal, og derfor skal vi hele tiden tage nye og bedre midler i brug for at komme krybskytteriet til livs – halsbåndene er et af dem, siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Det er ikke nemt at sætte halsbånd på de store dyr. Hver aktion er nøje planlagt og udført i samarbejde mellem dyrlæger, rangers og bevæbnede vagter, som sørger for at elefanten ikke bliver offer for rovdyr, mens den er under bedøvelse.

 

 

Massivt krybskytteri har udryddet 90 procent af bestanden af elefanter i vildtreservatet Selous i løbet af 40 år. I 1976 var der 110.000 elefanter i Selous. I dag er der kun 15.000 tilbage. Foto: Rob Beechey / WWF

FAKTA: Elefanter og GPS-halsbånd

  • Halsbåndene som koster omkring 6.000 dollars stykket – altså ca. 36.000 kroner – er betalt af WWF.
  • Afrikas bestand af elefanter bliver ved med at skrumpe – også selvom antallet, der bliver dræbt af krybskytter har været svagt faldende de seneste år. På trods af at det lykkes at beslaglægge flere og flere elfenben, er elefant-stødtænder fortsat et af de mest efterspurgte produkter på de illegale markeder, der handler med truede dyr.
  • WWF arbejder sammen med Tanzanias regering i en såkaldt Zero Poaching-strategi. Arbejdet omfatter ikke kun GPS-halsbånd, men bl.a. også opsporing af krybskytte-aktiviteter og tilholdssteder, uddannelse af flere rangers og retsforfølgelse af krybskytter.
  • I 2014 satte UNESCO Selous på sin liste over verdensarv, som er i fare – netop på grund af krybskytteriet på reservatets dyr.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: