WWF støtter bæredygtig produktion af rejer i Vietnam

NATUR – WWF Verdensnaturfonden lancerer et nyt samarbejde med dansk importør af rejer fra Vietnam. Partnerskabet skal sikre, at flere små reje-opdrættere kan få en mere bæredygtig produktion af rejer.

Et nyt samarbejde mellem vietnamesiske rejeopdrættere og WWF skal sikre en mere bæredygtig produktion. Foto: Hang Ngo Minh

Ved at etablere såkaldte kooperativer mellem de familie-ejede opdræt, som der er mange af i Vietnam, har flere af de små familie-ejede opdræt fået flere fordele og bevæger sig hen imod at opnå en ASC-certificering.

Ifølge WWF Verdensnaturfonden er det godt og vigtigt for både naturen og de ofte fattige familier, der står for produktionen af mange af de rejer, som vi kan købe i danske supermarkeder.

Produktionen er mere skånsom over for naturen, da der bliver udledt mindre forurenende spildevand, ligesom rejeopdrætternes risici for at miste deres høst i forbindelse med sygdomsudbrud og klimaforandringer mindskes.

I Vietnam er lokale myndigheder og civilsamfundsorganisationer i gang med at implementere WWF’s model for at fremme mere bæredygtigt rejeopdræt, men der mangler finansiering.

En vindersag
Jacob Fjalland, international programchef i WWF Verdensnaturfonden, er meget glad for at kunne præsentere det nye partnerskab med Northcoast Seafoods DK.

- Via vores partnerskab højner vi fattige familiers leveforhold, imens vi fremmer mere bæredygtig produktion og tager vare på naturens ressourcer. Det er på alle måder en vindersag. Vi er gået sammen om en ny finansieringsmodel, hvor Northcoast Seafoods DK er med til at muliggøre, at flere fattige reje-bønder får mulighed for at opnå en ASC-certificering, siger han.

Tager ansvar for omstilling
- Vi er glade for at bæredygtighed fylder mere hos forbrugerne, og det er en tendens, vi ønsker at fremme, understreger adm. direktør Nicolai Møller Karlshøj fra Northcoast Seafoods DK.

For Northcoast Seafoods DK handler det nye partnerskab også om at sikre forretningen på sigt.

- Derfor går vi nu skridtet videre, fra at føre en ansvarlig indkøbspolitik, til aktivt at tage ansvar for den grønne omstilling af rejeproduktionen blandt de mange små producenter i Vietnam, siger Nicolai Møller Karlshøj.

Ved at dele udgifterne forbundet med ASC-certificering ud på hele varekæden bliver det muligt for små-producenterne at blive certificeret til gavn for dem selv, miljøet. Norhtcoast Seafoods for samtidig en mere bæredygtig forretningsmodel.

- Det skulle gerne blive et såkaldt ’win-win-win’, håber Nicolai Møller Karlshøj.

Kooperativ certificeret for første gang sidste år
Sidste år blev et kooperativ af små-skala reje-opdrættere ASC-certificeret for første gang nogensinde. Kooperativet er startet i Vietnam med støtte fra WWF Verdensnaturfonden med midler fra blandt andet Danida.

Ifølge WWF er det nødvendigt med investeringer fra private investorer, hvis de små reje-opdrættere skal opnå ASC-certificering. WWF og Northcoast Seafood DK’s aftale er en ny finansieringsmodel, der på sigt kan udbredes i Mekong Deltaet og andre lande.

Ud over at give familierne mere sikkerhed og bedre levevilkår, har kooperativerne også medført, at flere kvinder har fået en styrket position i familien og i et erhverv, som traditionelt er meget mandsdomineret.

Sidste år blev et kooperativ af små-skala reje-opdrættere ASC-certificeret for første gang nogensinde. Foto: Hang Ngo Minh

FAKTA om samarbejdet

  • Samarbejdet mellem WWF Verdensnaturfonden, Northcoast Seafoods DK og kooperativerne i Vietnam løber fra 2017 og tre år frem.
  • Projektet foregår i det sydlige Vietnam, i Soc Trang provinsen.
  • Danida-midler har været med til at starte projektet op.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: