Danmarks position som førende vindnation er på en gang både udfordret og i kraftig udvikling i disse år. Et faldende marked med faldende priser har fået de store producenter til at reducere omkostninger og outsource dele af forretningen, og det har givet nye muligheder for en hel underskov af underleverandører.
De små og mellemstore danske virksomheder har i en række tilfælde formået at sætte sig på nogle nichemarkeder, hvor de er blandt verdens bedste, og denne udvikling forstærkes i disse år. Også dansk vindforskning fortsætter med at udvide, og faktisk tiltrækker Danmark hvert år et stort antal studerende, der gerne vil studere vind i ‘vindlandet’ Danmark.
Fokus på fremtiden
En stor ambitiøs konference med navnet ‘Wind Industry – Future Directions’ sætter nu fokus på fremtiden for dansk erhvervsliv og vindforskning som fundament for et nyt dansk vindeventyr:
- Energi generelt og vind specifikt er godt på vej til at blive et af de største beskæftigelsesområder, vi har. Vi lukrerer i høj grad på mange års tradition for at arbejde med vind i Danmark, og eksempelvis i Aalborg er byens p.t. største arbejdsplads Siemens Wind Power, der er verdens største vindmøllefabrik, og flere andre både industri- og vidensvirksomheder er også vokset markant i både omsætning og beskæftigelse de seneste år, siger Aalborgs borgmester Henning G. Jensen, der er formand for vindmølleklyngen Hub North.
Bag konferencen står vindmøllenetværket Hub North, Offshoreenergy.dk, EnergyVision og Aalborg Universitet, der er et af Danmarks største videnscentre inden for vind med knap 100 PhD’er inden for feltet. Hos Aalborg Universitet fordeler vindforskningen sig på flere institutter – lige fra Institut for Byggeri og Anlæg, der bla. er specialister i fundering af vindmøller, til Institut for Energiteknik, der bla. er specialister inden for effektelektronik og herunder omdannelse af vindmøllestrøm til el, der kan anvendes på nettet: