Vi vil have pant på mobiltelefoner

Tre ud af fire synes, at pant på mobiltelfon og andre elektriske apparater er en god idé. Det viser en Gallup-undesøgelse, som er lavet for Danmarks Naturfredningsforenings medlemsblad, Natur & Miljø. Med en pantordning vil langt flere telefoner blive afleveret til genanvendelse i stedet for at blive smidt forkert ud.

De gamle mobiltelefoner ender ofte i skraldespanden. Foto: Colourbox

Få penge tilbage, når du afleverer din gamle mobiltelefon. Og betal pant, når du køber en ny.

En undersøgelse lavet af TNS Gallup for Danmarks Naturfredningsforenings medlemsblad, Natur & Miljø, viser, at danskere gerne vil have indført pant på elektronik. Omkring 3.000 ton elektronik ender hvert år i skraldespanden, men med en pant-ordning kan man sikre, at flere personer vil aflevere deres udtjente mobiltelefon det rigtige sted.

- Problemet med mobiltelefoner er, at de er små og derfor tit ender i skraldespanden under vasken. Og så bliver de brændt sammen med alt det andet husholdningsaffald. Derfor giver det god mening med pant på den slags små apparater. Det er langt sværere at mase et 28 tommer TV ned i skraldespanden, siger Christian Poll, miljøpolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening.

Stor opbakning
74 procent af de adspurgte i undersøgelsen er enten enige eller overvejende enige i forslaget om pant på elektroniske apparater.

Sammenligner man med en retursystemet, som findes til flasker og dåser, så er der da også stor grund til at være positiv over for ideen.

Samlet set er returprocenten 89 på pantbelagt emballage som flasker og dåser. Med andre ord bliver ni ud af ti emballager sendt tilbage i systemet. I 2010 modtog Dansk Retursystem 379 millioner dåser, og den mængde aluminium kan blive til omkring 340 millioner nye dåser.

- Vi kan se, at pant virker med øldåser. Over 90 procent af de dåser, der bliver fundet i naturen hvert år ved vores affaldsindsamling, er uden pant. Derfor håber jeg på, at en pant-ordning på elektronik vil gøre, at folk vil aflevere deres affald korrekt, siger Christian Poll.

Andre typer elektronik, som vil give mening at pålægge pant, kunne være cykellygter, elektrisk værktøj og el-sparepærer samt andre mindre produkter, der ofte bliver udskiftet.

Værdifulde metaller
- Mobiltelefoner indeholder værdifulde metaller, som der er ved at blive mangel på. Samtidig er det en katastrofe, når sådan nogle ender i affaldsforbrændingen, fordi materialerne i telefonen ikke bare futter af og bliver til luft. I stedet udleder det giftige gasser og slagger, siger Christian Poll.

Desuden indeholder telefoner også mere almindelige ressourcer såsom aluminium, plastic og glas, der kan genanvendes.

Erik Hagelskjær Lauridsen er seniorforsker i bæredygtig udvikling ved DTU (Danmarks Tekniske Universitet), og han ser et stort potentiale i en udvidet pant-ordning.

- Ved at indføre pant på flere varer kan man få styr på affaldsstrømmene. Lige nu er der meget affald, som vi slet ikke ved, hvor ender. Men pant kan sørge for, at ressourcerne bliver afleveret det rigtige sted i modsætning til nu, hvor det meste ryger i skraldespanden uden at blive genanvendt, siger Erik Hagelskjær Lauridsen til Natur & Miljø.

 

Fakta om elektronik

  • Hvert år ender ca. 3000 ton elektronik i skraldespanden.
  • De godt 4 millioner danskere mellem 16 og 74 år har til sammen over 5,6 millioner mobilabonnementer.
  • To ud af tre danskere har skiftet mobilen ud inden for de sidste to år.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: