Thy-ulven er død, men nu har et vestjysk par set og fotograferet en ny ulv.
Ifølge zoolog Mogens Trolle, Statens Naturhistoriske Museum er der formentlig tale om en grå ulv fra Tyskland, der vil søge at etablere sig i et nyt territorium.
Det vestjyske par så ulven fra deres vindue anden juledag og fotograferede den på en afstand af kun 50 meter.
- Vi sad i køkkenet ved morgenkaffen, og så er der en, der siger: Der går en ræv ude på marken. Vi rejser os op og kigger ud og griber fat i vores gode kikkert. Og så var det jo ikke en ræv – det var en ulv, fortæller Alice Durinck til DR.
Utrolig smuk
- En kæmpestor flot en, der bare spankulerede rundt, som om den ejede det hele. Den var utrolig smuk – det var den virkelig.
Alice Durinck er ifølge dr.dk jæger og er vant til at se ræve ud af vinduet.
- Farven var ikke en rævs, og den havde lidt lange ben. Der var ingen tvivl om, at denne her var ikke en ræv. Og en hund var det heller ikke, siger Alice Durinck.
Hun og hendes mand bor i nærheden af eng og skov – et stort og roligt område, hvor dyret har god plads. Og hun har ikke det mindste imod at være nabo til et stort rovdyr.
Søger nyt territorium
Zoolog ved Statens Naturhistoriske Museum Mogens Trolle har set billeder af den nye ulv, og han mener, at det meget vel kan være en ulv, som Alice Durinck og hendes mand har set og fotograferet 26. december.
- Nærbilledet af dyret er af væsentlig bedre kvalitet end ulvebillederne fra Thy, og det ligner meget en grå ulv, altså en slægtning til Thyulven, lyder Mogens Trolles vurdering.
At vi nu begynder at se ulve i dansk natur skyldes, at det ligger i de unge ulves natur at sprede sig. Når de bliver voksne, forlader de deres forældre for at finde et område, hvor de selv kan etablere et territorium.
Vandrer over 1.500 kilometer
- Nogle af disse ulve vandrer meget langt i deres søgen – helt op til over 1500 kilometer. Så den korte forklaring er, at unge ulve kommer til Danmark for at finde et godt sted at slå sig ned, der ikke er optaget af andre ulve i forvejen, siger Mogens Trolle til Ritzau.
I en radius af 85 kilometer fra Hamburg kender man til adskillige par og singler af ulve, og i sommeren 2012 registrerede man for første gang i 200 år en vild ulv i Slesvig-Holsten.
I løbet af blot to generationer har ulvene tilpasset sig et såkaldt åbent kulturlandskab og skiftet kronhjorte ud med rådyr som mad. Så tyske ulve kan sagtens klare sig i de danske landbrugslandskaber, hvor det vrimler med rådyr.
Første ulve i 199 år
Vildtlevende ulve er ikke set i den danske natur siden 1813, da den sidste blev skudt ved herregården Estvadgård, syd for Skive. Det var derfor en sensation, da ulven for nogle måneder siden dukkede op i Thy.
Først senere, da ulven blev fundet død i Hanstholm Vildtreservat 16. november, og efterfølgende obduktioner og genetiske analyser kunne fastslå, at der rent faktisk var tale om en ulv, var eksperterne overbeviste. Thy-ulvens DNA matchede fuldstændig de ulve, der lever syd for grænsen.
- For den danske natur er det en stor opdagelse. Vi har ikke haft bekræftede observationer af ulve i 199 år, og det er et dyr på toppen af fødekæden, som vi ellers ikke har mange af i vores natur, lød det fra kontorchef i Naturstyrelsen, Ole Markussen.