Kogebogen Omtanke i store gryder blev lanceret tirsdag i denne uge på fødevaremessen Copenhagen Food Fair, hvor økologi og økologiske fødevarer har fået en central placering.
Bogen bygger på Kristina Kristensens egne erfaringer gennem syv år som leder af kantinen i vindmølle-giganten Vestas i Aarhus. Hun og hendes medarbejdere serverer hver dag mad til 500 ansatte.
80 procent af alle de råvarer, de bruger, er økologiske. Alligevel er maden ikke dyrere end før omlægningen.
Kristina Kristensen mener, ikke det behøver koste ekstra at omlægge et storkøkken til økologi. Det kan gøres inden for de eksisterende budgetter, hvis man tænker sig om.
Kræver viden, vilje og dygtigt håndværk
- Alle kan i princippet gøre det. Det kræver ikke nødvendigvis flere penge, men det kræver viden, vilje og dygtigt håndværk. Det handler først og fremmest om at tænke på en anden måde, siger hun.
Økologiske varer koster mere end ikke-økologiske, men ved at ændres måltidernes sammensætning, er det muligt at lave både sund og lækker mad uden merudgifter. I Vestas-kantinen bliver der nu serveret mindre kød og mere grønt. Hakkekødet blive blandet med grønsager, og bakkerne ved buffetbordet er afskaffet, så medarbejderne uden at tænke nærmere over det spiser mindre. På den måde bliver forbruget af det dyre og miljøbelastende kød mindre, uden at nogen lider afsavn.
Kan købe friskbagt brød med hjem
Kristina Kristensen har desuden åbnet en deli-shop i forbindelse med kantinen, hvor medarbejderne kan købe friskbagt brød og nogle af kantinens hjemmelavede øko-delikatesser. De ansatte får dermed glæde af køkkenteamets gastronomiske kunnen derhjemme, og Kristina Kristensen får ekstra økonomisk spillerum til økologiske eksperimenter i kantinen.
Kogebogen Omtanke i store gryder koster 200 kroner og kan købes hos Økologisk Landsforening.