Ifølge Politiken kaster to af regeringens ministre sig ud i et regulært selvopgør med den miljø- og landbrugspolitik, som Venstre selv gennemførte under daværende statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) ledelse i 00’erne.
Foghs politik førte i første omgang til et opgør med smagsdommere og grønne organisationer, men efter at have haft regeringsmagten i syv år erkendte Anders Fogh Rasmussen i en tale på Venstres landsmøde, at partiets miljø- og klima politik havde været for »fodslæbende«, og at det var tid til at lægge en ny kurs.
Men i dag lægger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) klart afstand til miljø- og landbrugsplanen, der blev lanceret under navnet Grøn Vækst. En plan han selv forhandlede på plads, da han var miljøminister fra 2007 til 2010.
Grøn vækst var forfejlet
Set i bakspejlet mener Troels Lund Poulsen, at planen var forfejlet, fordi den »var med til at knæsætte nogle af de problemer, vi stadig arbejder med« i det gældsplagede landbrugserhverv.
- Når jeg ser tilbage på, hvad vi fik ud af Grøn Vækst, står det tilbage som en af de allerstørste udfordringer for Venstre i forhold til vores bagland. Det kom til at handle om alt andet, end at landbruget skulle have udviklingsmuligheder. I bund og grund kom det til at handle om, hvilke restriktioner der skulle vælte ned over landbruget, siger han til Politiken.
Ifølge avisen er miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) enig i, »at Grøn Vækst ikke fremmede den dagsorden, vi reelt gerne ville fremme, nemlig at skabe vækst og udvikling i dansk landbrug«.
Ventre toner rent flag
Meldingerne fra Venstre bekymrer den konservative landbrugsordfører, Rasmus Jarlov, der for tiden forhandler en naturpakke hos Esben Lunde Larsen.
- Venstre har tonet rent flag om, at man er gået tilbage til at være landbrugets parti. I retorikken har man lagt klart afstand til miljøorganisationer. Det giver et spænd over til os, som er meget optaget af at huske miljøet. Det ærgrer os, for vi ville gerne have, at der var flere i blå blok, som bekymrer sig om miljøet. Vi føler, at vi står ret alene med det, siger Jarlov til Politiken søndag.