Venstre: Vi propaganderer ikke

KOMMENTAR – Tossegrønne miljøkrav tvinger desperate landmænd til at bruge mindre gødning, end planterne har brug for, skriver Venstre-politikerne Henrik Høegh, Erling Bonnesen og Lars Christian Lilleholt i en fælles kommentar til artiklen Intet i vejen med dansk brødkorns kvalitet.

 

Det er grotesk, når en massiv dansk virksomhed som Carlsbergs administrerende direktør, Carsten Hänel, i et debatindlæg til Berlingske den 6. okt. 2014, udtrykker en frygt for, at en klassisk pilsner fra Carlsberg ikke kan brygges på lokale råvarer i fremtiden, skriver de tre Venstre-politikere. Foto: Carlsberg

Af Henrik Høegh, MF, Miljøordfører (V),
Erling Bonnesen, MF, Fødevareordfører (V) og
Lars Christian Lilleholt, MF, Energi- og Klimaordfører (V)

Venstre ser udfordringerne i øjnene

Gustav Bech skriver i en artikel her på OrganicToday.dk, at ”Hverken Carlsbergs malteri eller Valsemøllen i Esbjerg har noget at udsætte på kvaliteten af dansk maltbyg og brødhvede” og henviser til Kjeld Hansens beskyldning om, at Venstre udøver propaganda, når vi udtrykker bekymringer for kvaliteten af fremtidens fødevarer i Danmark.

Vi vil gerne afvise alle beskyldninger om propaganda. Vores bekymring bunder netop i, at vi bevæger os uden for osteklokken her på Christiansborg og ser virkeligheden i øjnene: De danske miljøregler gør det udfordrende at lave dansk brød, øl eller svinefoder af de afgrøder, som de danske landmænd selv dyrker.

Alarmerende udfordringer
Vi vil gerne anerkende, at økologisk korn ikke har udfordringer med proteinindholdet, hvilket skyldes, at udbyttet er langt mindre. Men vi står overfor en række alarmerende udfordringer inden for det konventionelle landbrug. Det er bekymrende, at mange landmænd har fået en tilbagegang i deres maltbygsalg som et resultat af for lidt protein.

Vi bør ikke se bort fra de desperate landmænd og virksomheder, som dagligt lider under de særlige danske regler, som tvinger landmændene til at bruge mindre gødning på markerne, end planterne reelt har behov for.

Undergødskning koster årligt danske landmænd i omegnen af 1,6 milliarder kroner. Det er grotesk, når en massiv dansk virksomhed som Carlsbergs administrerende direktør, Carsten Hänel, i et debatindlæg til Berlingske den 6. okt. 2014, udtrykker en frygt for, at en klassisk pilsner fra Carlsberg ikke kan brygges på lokale råvarer i fremtiden.

Dårlig kvalitet
Frygten bunder i, at kvaliteten af det korn, øllet brygges på, bliver dårligere og dårligere. Konsekvensen af undergødskningen inden for ølproduktionen er, at proteinindholdet for byg i Danmark ikke lever op til det ideelle niveau på omtrent 10,5 procent.

Ifølge beregninger fra Videnscentret for Landbrug (VfL) er proteinindholdet i vårbyg fx nu nede på 8,8 procent i gennemsnit. Hänel er ikke den eneste med bange anelser for fremtidens ølbrygning.

Tossegrønne miljøkrav
Da den danske malt konstant forringes som et resultat af regeringens overimplementering af de europæiske miljøkrav, kan brygmester Fuglsang ikke længere følge med på det internationale skummende ølmarked, som ellers er i stor vækst. Fuglsang frygter, at de strenge miljøkrav udvikler sig hen imod endnu dårligere kvalitet grundet et stadigt faldende proteinindhold, hvilket unægtelig vil få de internationale store bryggerier til at fravælge dansk malt.

De nuværende tossegrønne miljøkrav sætter altså en stopper for vækst, arbejdspladser og eksport. Venstre tager disse tendenser meget alvorligt, og vi vil opfordre til, at vi alle står sammen i kampen for at sikre danske fødevarer i allerhøjeste kvalitet.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: