- Der handles med mange CO2 kvoter, milliarder, hundredvis af milliarder pund bliver handlet, men det har intet med klimaforandringer at gøre. Indirekte mener jeg, at det forværrer situationen. Kvotehandel er værre end ikke at gøre noget.
Således fastslår forsker ved klimainstituttet ved Manchester University, Kevin Anderson, i ny dansk dokumentarfilm, der bliver sendt på DR1 i aften klokken 20.
Heinemann har researchet i to år
Dokumentaren ‘Varm luft for milliarder’ er instrueret af og baseret på Tom Heinemanns research.
Heinemann har i mere end to år rejst rundt i forskellige lande for at undersøge EUs og FNs påstand om, at global opvarmning kan mindskes gennem kvotehandel. Og det ser ikke lovende ud, advares der fra flere sider i dokumentaren.
‘Varm luft for milliarder’ tager fat i en række problemer omkring EUs kvotehandelssystem, der er opstået siden EU introducerede handelssystemet i 2005. En kvote svarer til et ton CO2, og EU uddelte et vist antal kvoter til de 11000 største virksomheder i EU.
Udledes mere end deres kvoter tillader, skal virksomhederne købe CO2 kvote under princippet “skær ned eller køb”.
Enorme økonomiske tab
Handlen med kvoter er skabt for at mindske den globale opvarmning, men problemer med omfattende momssvindel, sortbørshandel og hackerangreb har medført enorme økonomiske tab i EU landene og undergravet CO2 kvotesystemets betydning.
- Det europæiske kvotesystem er de facto kollapset. Og det er det, fordi prisen er så langt nede, så det betyder ingenting for CO2 udslippet, om den bevæger sig lidt op eller lidt ned, siger cand. polyt. Jørgen Henningsen opgivende i udsendelsen.
Direktør for Europol, Rob Wainwright, forklarer i et interview i dokumentaren, hvordan EU har mistet mere end 5 milliarder Euro i offentlige indtægter frem til 2009 på grund af kvotespekulation og dårlig IT sikkerhed, der muliggjorde momssvindel i handlen med kvoterne.
Organiseret kriminalitet
Siden 2008 har der ifølge Wainwright bevæget sig en ny virtuel form for organiseret kriminalitet ind på markedet for klimakvoter, og internettet gør det meget lettere at stjæle.
Kvotesystemet kritiseres i dokumentaren af tidligere børsmægler, Daniel Butler, for at være et produkt af hastværk fra EU kommissionens side, der ønskede et system, der gjorde det let at handle med kvoterne og få systemet hurtigt i gang.
Men hastværket betød, ifølge Butler, en række svagheder i handelssystemets infrastruktur og sikkerhed. Lektor ved Sorbonne og ekspert i CO2 kvoter, Marius-Cristian Frunza anslår at et sted mellem 3-5 millioner kvoter er blevet stjålet ved hacking af det internetbaserede kvotesystem.
FNs system duer heller ikke
Men det er ikke kun EUs kvoter, der er i vanskeligheder. Dokumentaren sætter ligeledes FNs kvotesystem, de såkaldte Clean Development Mechanisms (CDM) under lup. Clean Development Mechanism er skabt for at fremme den grønne omstilling i udviklingslande.
I-landene køber CDM kvoter i forskellige projekter, der reducerer CO2 udledning i et udviklingsland, med kravet om at projekterne skal være additionelle. Hvilket betyder, at det kræves at projekterne skal føre til en reduktion af CO2, som ellers ikke ville have fundet sted. Denne reduktion køber I-landene sig så rettigheden til at udlede.
Penge ud af landet til tvivlsomme projekter
FN har godkendt 6700 CDM projekter, men en undersøgelse fra 92-gruppen, en sammenslutning af 22 danske organisationer viser, at 50 procent af de godkendte FN projekter ikke levede op til additionalitetskravet.
Klima og energi-ekspert fra Greenpeace, Tarjei Haaland påpeger ‘at man sender penge ud af landet til nogle tvivlsomme projekter rundt omkring i verden, i stedet for at bruge de penge på at kunne omstille i Danmark og kunne nedbringe brugen af fossile brændstoffer i Danmark og lave den omstilling som er så vigtig. Danmark har samlet set købt FN kvoter for 1,6 milliarder kroner.
‘Varm luft for milliarder’ anslår, at udledningen af CO2 i dag er større end nogensinde, og at kvotesystemerne hænger i en tynd tråd.
Dokumentaren sætter fokus på kampen om klimaet og viser skræmmende sandheder om de nuværende tiltag for at reducere CO2 udledning og forsøget på at mindske den globale opvarmning.
‘Varm luft for milliarder’ bliver sendt på DR1 mandag 9. september kl. 20.00.
Om Varm luft for milliarder
‘Varm luft for milliarder’ er produceret af Larm Film og Heinemann Media. Den er støttet af Dansk Filminstitut og Danida, produceret i samarbejder med DR og Britdoc Journalism Fund/Channel 4. Den er instrueret af Tom Heinemann, der er internationalt anerkendt for sine dybdeborende dokumentarprogrammer.
Lærke Marie Lund Petersen er journalist ved Verdensnyt.dk sideløbende med sine studier på KU, hvor hun skriver kandidat i Geografi. Hun specialiserer sig i klimaforandringer og bæredygtigt landbrug i udviklingslande. Denne artikel blev første gang bragt på Verdensnyt.dk, som OrganicToday.dk har et journalistisk samarbejde med.