Den indiske miljøforkæmper Vandana Shiva går skarpt i rette med det internationle forskningscenter for fødevarepolitik i Washington.
I en ny rapport konkluderer IFPRI, at der ikke er nogen sammenhæng mellem de titusinder af selvmord blandt indiske småbønder og udbredelsen af Monsantos gensplejsede bt-bomuld, som det i årevis er hævdet af NGOer, gmo-modstandere og senest den britiske tronfølger prins Charles.
Klar sammenhæng
- Men der er en klar sammenhæng, fastholder Vandana Shiva i.
Ifølge hende står det endda værre til, end de officielle tal, der er refereret i rapporten, lader ane.
Den britiske presse har skrevet, at 140.000 bønder har taget deres eget liv de seneste ti år, men ifølge Vandana Shiva, der har en doktorgrad i fysik, i 1993 modtog den alternative nobelpris og selv har forsket i årsagerne til de mange selvmord, er tallet snarere 200.000.
- I de officielle statistikker tælles de jordløse ikke med. Det gør vi i vores undersøgelse. Derfor er tallet højere, forklareer hun.
Det er ikke noget jeg tror
Hvad tror du er hovedårsagen?
- Det er ikke noget jeg tror. Det er noget, vi har undersøgt, siger hun indigneret.
- Selvom IFPRI i deres rapport skriver, at de er de eneste, der har undersøgt emnet, passer det ikke.
- Hovedårsagen til de mange selvmord er gæld, og den højeste gæld findes blandt bønder, der har sat deres lid til hybrid-såsæd og Monsantos gensplejsede bt-bomuld, forklarer Vandana Shiva.
Monsantos patenterede frø er langt dyrere end almindelige frø og skal købes og betales hvert år. Samtidig kræver den gensplejsede afgrøde ifølge Vandana Shiva langt større doser sprøjtemidler end traditionelle typer, fordi bt-bomulden tilsyneladende er meget sårbar overfor nye sekundære skadedyr, som opformeres og får betydning, fordi hovedfjenden er sat ud af spillet.
Hertil kommer at bt-bomulden ofte slår fejl, fordi bønderne ikke er i stand til at forsyne den vandingskrævende afgrøde med tilstrækkelige mængder vand.