På blot ti år har Kinas 1,4 milliarder indbyggere øget forbruget af svine- og fjerkrækød med 40-45 procent. Foto: Ulla Skovsbøl. Foto: Ulla Skovsbøl
På blot fire måneder er prisen på ris steget næsten 70 procent, og det har ført til optøjer og krav om politiske indgreb ikke blot blandt verdens milliarder af fattige, som bruger næsten hele deres indkomst på mad, men også i Europa og USA, hvor store butikskæder har måttet indføre rationeringsordninger, fordi folk hamstrer og tømmer hylderne.
Men det er ikke kun risprisen, der stryger til vejrs. Også kornprisen er steget historisk meget det seneste halve år, og ifølge seniorrådgiver Henning Otte Hansen, Fødevareøkonomisk Institut, er den nuværende krise på mange måder værre end de kriser, vi oplevede tilbage i midten af 1970’erne, hvor der også var dramatiske udsving.
Krisen dengang kom i kølvandet på den første store oliekrise, som resulterede i økonomiske problemer, rentestigninger og stor arbejdsløshed, men også var med til at sætte skub i eksperimenter med bl.a. vindmøller og økologiske landbrugsmetoder.
Også denne gang er det de skyhøje oliepriser, der om ikke er den udløsende faktor, så i hvert fald en stærk medvirkende årsag.
Årsager til krisen
Eksperter peger på især fire årsager til den nuværende fødevarerkrise:
Små lagre
Satsningen på biobrændstof kommer samtidig med, at kornlagrene er ved at nå bunden. Det har givet kronede tider for spekulanterne på de internationale kornbørser, hvor netop frygt, nervøsitet og usikkerhed om forsyningerne giver det perfekte afsæt for at presse priserne i vejret og efterfølgende score gevinst, når priserne topper.