Urban gardening spirer frem i Berlin

TYSKLAND – I Prinzesseninngarten i Berlin-bydelen Kreutzberg dyrker unge og gamle berlinere i fællesskab grøntsager og krydderurter i højbede, krukker, tomme mælkekartonner og gamle kasser på en forladt byggegrund.

Urban Gardening vinder frem i europæiske og amerikanske storbyer.

Prinzessinnengarten er byens mest berømte eksempel på „urban gardening“. Byhaven er grundlagt i 2009 af filmmanden Robert Shaw og historikeren Mark Clausen.

De købte sammen den 6.000 kvadratmeter stor grund, der lå ubrugt hen fyldt med affald og har fået den ryddet og omskabt til en have ved hjælp af frivillig arbejdskraft.

Økologisk og socialt eksperiment

Deres ide og ambition var at skabe et økologisk, økonomisk og socialt eksperiment midt i storbyen, hvor der bliver produceret sunde grøntsager med bæredygtigte metoder.

Prinzesseninngarten bliver passet af frivillige, som valfarter til haven fra nær og fjern og arbejder sammen om at producere økologisk grønt. De får ikke løn for deres indsats, men køber grønsagerne til halv pris.

En del af produktionen bliver solgt til havens mange besøgende, og noget bliver brugt af kokkene i den røde container, som udgør havens udekøkken.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: