Undervisningsmaterialet Stop Madspild skal gøre landets skoleelever klogere på, hvordan de kan være med til at mindske spildet af de 700.000 ton mad, som danskerne årligt smider ud.
Danmarks største frivillige organisation mod madspild, Stop Spild Af Mad, står bag undervisningsmaterialet, som Miljøministeriets pulje til grønne ildsjæle har støttet.
Fredag besøgte miljøminister Kirsten Brosbøl og Selina Juul fra Stop Spild Af Mad Skolen på Islands Brygge i København, der har arbejdet med madspild i undervisningen. Eleverne har blandt andet skrevet artikler og produceret film om madspild i supermarkeder, i storkøkkener og i danske hjem.
Skolerne har en særlig rolle
- Skolerne spiller en helt særlig rolle i indsatsen mod madspild. Det handler om at give børn og unge ny viden, som de kan tage med hjem og videre i livet. Og jeg glæder mig til at se resultaterne af deres arbejde og til at høre hvilke forslag eleverne selv har til at mindske madspild, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.
Undervisningsmaterialet Stop Madspild er skræddersyet til skoleelever på 7. til 9. klassetrin og på efterskoler.
I den alder bliver mange gode –og dårlige –vaner anlagt, og eleverne er begyndt at få egne penge, holdninger til mode og overtage eller påvirke familiens forbrugs- og affaldsmønstre. Undervisningsmaterialet skal klæde eleverne på til selv at reflektere og tilegne sig viden om madspild ved at lave research og producere artikler eller film om madspild.
Mange laver opgaver om madspild
- Interessen for at lave skoleopgaver om madspild er eksploderet. Flere og flere dygtige skoleelever laver opgaver om at mindske madspild – og undervisningskampagnen Stop Madspild har bidraget til at sætte skub i den stigende interesse, siger Selina Juul, stifter af Stop Spild Af Mad.
7. klasserne på Skolen på Islands Brygge har gennemgået et projektforløb, hvor de har arbejdet med undervisningsmaterialet Stop Madspild.
Eleverne har produceret artikler under overskrifter som for eksempel ’Vind uden svind’, ’Er danskerne nogle store madsvin?’, ’Madspild i de danske hjem’, ’Hvor meget spilder du?’ og filmen ’Madspild og sultne folk’.