- Det var præcis det, vi havde drømt om, siger Sune Nors Glad.
- Vi har i noget tid kigget efter en mulighed for at komme væk fra byen, især fra lufthavnen og motorvejen. Vi vil rigtig gerne leve mere miljøvenligt, og at bo i Det Åndbare Hus, er en unik mulighed for at afprøve en mere bæredygtig levemåde, før vi selv skal ud og investere i fast ejendom, forklarer han.
Sune Nors Glad og hans familie er blevet udvalgt af en dommerkomité, der består af filminstruktør Phie Ambo, Ringsteds borgmester Henrik Hvidesten og Lars Jørgensen fra byggefirmaet Egen Vinding og Datter, der er idémand og projektleder på Det Åndbare Hus.
Perspektiver for fremtidens byggeri
Det Åndbare Hus er bygget som et testhus for sundt og bæredygtigt byggeri. Det er bygget, så afgasningen af skadelige stoffer er minimal, samtidig med at både vægge og tag kan ånde. Huset har ubeboet været igennem en række test og målinger af indeklima, fugt og afgasning fra byggematerialer, og fra maj 2018 og et år frem skal huset testes med beboere.
- Målinger viser, at huset kan håndtere fugt fra tre-fem personer på fineste vis. Vi er glade for de spændende perspektiver, det kan få for fremtidigt byggeri, og ser frem til at teste huset i praksis, siger Lars Jørgensen fra Egen Vinding og Datter.
Både Sune og Caroline Nors Glad, som flytter ind i huset, fortsætter i deres lærerjob i Tårnby. Derfor var jobbet ikke nogen hindring for at træffe den meget hurtige beslutning, da muligheden pludselig viste sig.
- Vi var i sommerhus, da Caroline helt tilfældigt så en artikel fra TV2 Øst på Facebook, hvor de skrev, at Egen Vinding og Datter søgte en testfamilie, fortæller Sune Nors Glad.
- Det kunne vi bare ikke lade være med at reagere på. Vi er superglade for, at det lige var os der fik chancen, og vi er allerede i gang med at tromme familie og venner sammen, så de kan hjælpe med at flytte os til Ringsted om knap fire uger.
LÆS OGSÅ: CO2-udledning i nye parcelhuse kan halveres
Passer på farlig kemi
Sune Nors Glad fortæller, at de lidt efter lidt er blevet mere opmærksomme på miljø og bæredygtighed.
- Specielt efter vi har fået vores søn Rikard, der nu er 3 år, er vi blevet meget opmærksomme på at undgå stoffer, der er dårlige for vores sundhed og for miljøet, fortæller han.
Familien anvender derfor så økologiske og miljøvenlige rengøringsmidler, som de kan, og Caroline har gået al kosmetik mv. igennem og bruger i dag kun produkter, der ikke indeholder problemstoffer.
Inventar og legetøj er dog en udfordring.
- Faktisk køber vi mest brugte ting. På den måde er der mindre afgasning af skadelig kemi til indeklimaet. Men boligen er jo en stor ting at forholde sig til, det handler både om miljø, energi og indeklima. Derfor er vi meget glade og spændte på, hvordan det bliver at bo i Det Åndbare Hus.
Byder gerne indenfor
Da huset jo fortsat skal bruges som testhus og også stadig skal kunne vises frem til interesserede var det en betingelse for at bo i huset, at man vil lukke sit hjem op for besøgende. Men det er OK for Sune og Caroline.
- Vores familie er åben og imødekommende, og har intet imod at byde indenfor i vores hjem, siger Sune Nors Glad med et smil.
Projektet er støttet af Realdania, der udover et bidrag på 1,25 millioner kroner til første del af projektet har bevilget 400.000 kroner til den anden del, der omfatter test, undersøgelser og formidling i det kommende år, hvor en familie skal bo i huset.
Miljøstyrelsen og Den A. P. Møllerske Støttefond har støttet først del med 2,16 og 0,8 millioner kroner.
OrganicToday.dk Nyheder, baggrund og debat om klima, natur og miljø.
Redaktion:
Gustav Bech (ansvarshavende) gustav@GreenUpdate.dk
Udgiver: GreenUpdate.dk Uafhængig af politiske og økonomiske interesser.