Klartreskove med stier og udkigsplatforme højt hævet over jorden i høje trækroner er blevet den helt store dille i Tyskland og lokker masser af mennesker en tur i skoven.
Især trætopstierne, hvor man ad en magelig rute bevæger sig opad gennem trækronerne, er blevet meget populære.
Dem er der anlagt 16 af siden 2003, da den første åbnede i Pfälzerwald i Rheinland-Pfalz i Tysklands største sammenhængende skovområde tæt ved grænsen til Frankrig.
Hængebroer og udkigsplatforme højt oppe over træerne er i den grad blevet et hit, der lokker mange andre end hærdede vandrere og mountainbikere i skoven. Fælles for trætopstierne er, at alle kan være med, også mennesker med handicap eller forældre med de små i barnevogn eller klapvogn.
Også klatreskove er slået stort an i Tyskland. Mere end 500 forskellige steder kan man svinge sig fra træ til træ i en klatreskov, så uanset hvor ferien går hen, vil der være en i nærheden, når der er behov for at udfordre sin indre Tarzan – eller Jane.
Eller man kan overnatte sammen med fuglene – næsten – i det fri, midt i løvet med udsigt til stjerner og måne fra hotelværelset, der ligger for enden af en stige.
Harzens trætopsti fik en kvart million mennesker i skoven
Da de første gæster slentrede op ad den snoede trætopsti Baumwipfelpfad Bad Harzburg for at se Harzen i et nyt perspektiv, var forhåbningen, at 100.000 i løbet af det første år ville betale entre til turen. I stedet har flere end 250.000 været rundt på trætopstien, der ligger på kanten af Nationalpark Harz med udsigt ud over Harzens mørke skove.
Undervejs ad den 1000 meter lange sti, der ender i en udsigtsterrasse i 30 meters højde, kan man komme i nærkontakt med træerne, følge årets gang i løvet, kigge på insekter, der har slået sig ned i barken og skubbe til en træstamme, der nede ved jorden ser bundsolid ud, men heroppefra er overraskende let at sætte i svingning og bevægelse.
Langs stien er der informationsstationer og legemuligheder, og alle kan være med på turen, for der er plads til kørestole og mulighed for at tage et hvil undervejs.
Så stor er succesen, at stien allerede er udvidet med flere stationer og har fået en svævende udsigtsterrasse af glas, hvorfra der er frit udsyn til dem, der vælger en ganske almindelig gåtur nede på skovstierne.
Naturvenner var skeptiske
Også de øvrige trætopstier i Tyskland har trukket mange flere mennesker i skoven end forventet, og selv om naturvenner i begyndelsen var skeptiske over for de indgreb i naturen, som anlæg af en trætopsti medfører, har de accepteret ideen, fordi der også er en pædagogisk gevinst ved at få så mange ud i naturen.
Ud over trætopstien i Bad Harzburg er der blandt andet en trætopsti i Spreewald, en på Rügen, to i Schwarzwald og tre i Bayerischer Wald. I Alperne er der to, og en af dem, nemlig den, der findes ved Walderlebniszentrum Ziegelwies, går faktisk hen over grænsen og ind i den østrigske del af Tyrol.
Mere en 500 klatreskove venter
Potsdam er bedst kendt for sine imponerende slotte, den hyggelige hollandske bydel og de smukke parklandskaber ved porten til Berlin, men hvis man når dertil, at man har fået nok af byer og mindesmærker, kan man ryste det kulturhistoriske støv af i Abenteuerpark Potsdam, der er en af Tysklands største klatreparker. 1,7 kilometer ture i træerne og 170 forskellige aktiviteter og 12 parkours giver sjove og spændende udfordringer i flyvehøjde for enhver størrelse. For de fleste er den 200 meter lange tovrutsjebane dog højdepunktet. Unge klatreinstruktører giver god instruktion og lægger stor vægt på, at sikkerhedsreglerne overholdes.
Abenteuerpark Potsdam er langt fra den eneste Kletterwald i Tyskland. I alt er der omkring 500 forskellige klatreskove. På tysk hedder de Kletterwälder. Af og til står de også registreret som Hochseilgärten , og man kan finde dem på interaktive kort og se en video for at finde inspiration.
Populært at sige godnat oppe i træerne
I 2005 åbnede Tysklands første træhotel i Sachsen, direkte ved floden Neisse på grænsen til Polen.
Her har Jürgen Bergmann bygget ni vidt forskellige huse i otte-ti meters højde – uden elevator op til, men med en rutsjebane til nedturen ved nogle af dem. Med fornødenheder som toilet, vand, strøm og varme, men uden wifi, tv og roomservice.
Alligevel skal man være ude i god tid, hvis man vil sikre sig et hus og være blandt de første, der ser solen stå op så langt modt øst, som man kan komme i Tyskland. Hvert hus har plads til op til seks personer, og hotellet er en del af fritidsparken Kulturinsel Einsidel med aktiviteter for børn og voksne.
Jürgen Bergmann har siden designet træhoteller mange andre steder, og i Tyskland har flere taget ideen op, så der nu findes omkring tyve træhoteller, nogle rustikke, andre luksuriøse med spa og store terrasser. På træhotellet Wipfelglück i Mönchbach i det nordvestlige Bayern er et af seks træhotelværelser bygget på et træ ud over en skråning, så man ad en gangbro kan komme til det i kørestol.
Helt specielt er også trævandrerhjemmet Beckerwitz ved Østersøen i Mecklenburg-Vorpommern, hvor man bor – ganske vist ikke helt oppe i træerne, men under træerne – i kamre, der er bygget som små celler i et bistade og med plads til hele familien i de seks køjesenge.