Vi smider lystigt tyske øl- og sodavandsdåser fra os i vejgrøften og i skovkanten uden at tænke os om. Resultatet af Danmarks Naturfredningsforenings affaldsindsamling viser, at de tyske dåser uden pant stadig sviner i naturen.
Indsamlerne fandt ikke mindre end 175.893 dåser uden pant fra Tyskland.
- Over 90 procent af dåserne er uden pant og kommer fra Tyskland. Det er det samme mønster, vi ser hvert år ved affaldsindsamlingen, og nu skal der findes en løsning på problemet, siger Sine Beuse Fauerby, miljøpolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening.
Hvert år bliver der indført mellem 400 og 500 millioner dåser uden pant fra Tyskland.
Det særlige er, at der er pant på dåser overalt i Tyskland. Men køber man som dansker dåseøl eller -sodavand i delstaten Slesvig-Holsten, kan man blive fritaget for at betale panten, hvis man blot eksporterer dåsen ud af landet.
I Danmark modtager almindelige flaskeautomater og genbrugspladser aluminiumsdåserne, men en del af danskerne synes ikke, det er umagen værd at indlevere dem til genanvendelse, og så havner dåserne i tusindvis i naturen.
Ida Auken vil gøre alt for at løse problemet
- En dåse er en ressource, som bør genanvendes. Derfor skal der også være pant på dåser, så de ikke ender i naturen eller i skraldespanden. Nu må ministeren nå til enighed med tyskerne om en løsning, siger Sine Beuse Fauerby.
Samtlige danske miljøministre siden Svend Auken har lovet, at de vil gøre noget ved problemet. Nu stemmer nuværende miljøminister Ida Auken i koret.
- Jeg håber, vi snart får en aftale på plads. Jeg har lagt pres på min tyske kollega, så vi kan få løst problemet, siger Ida Auken.
I januar var hun nemlig på visit i Berlin i forbindelse med begyndelsen på det danske EU-formandskab, hvor hun blandt andet nævnte, at der skulle findes en løsning på pant-problemet.
Under tidligere miljøminister Karen Ellemann blev man enige med tyskerne om, at der skal betales pant på dåser købt i grænsebutikker, og der skal være mulighed for at aflevere dåserne i Danmark for at få panten tilbage.
Fra dansk side har man foreslået, at der skal betales dansk pant i grænsebutikkerne, men det seneste udspil fra tyskerne er et forslag om tysk pant.
Høj tysk pant
Nu er meldingen fra Miljøministeriet, at der arbejdes videre med detaljerne for at få indført tysk pant. Men der er stor forskel på dansk og tysk pant på dåser.
I Danmark betaler man en krone i pant, mens en dåse i Tyskland har 25 cent pant på, hvilket svarer til omkring 1,88 danske kroner.