Tysk biogas-eventyr er blevet et mareridt

BIOGAS – Danske politikeres beslutning om at lukke for støtten til majs, der ryger direkte i et biogasanlæg, kan være med til at sætte en stopper for den store danske eksport af majs til Nordtyskland.

Niels Lund er en af de sønderjyske landmænd, der dyrker majs til det tyske el-marked. Han har selv bygget et biogasanlæg på den anden side af grænsen.

Danske politikeres beslutning om at lukke for støtten til majs, der ryger direkte i et biogasanlæg, kan være med til at sætte en stopper for den store danske eksport af majs til Nordtyskland.

Det vurderer journalist Niels Ole Krogh, Borderpress, som bor i Flensborg og arbejder på begge sider af den dansk/tyske grænse.

- Måske utilsigtet har biogassen her udviklet sig til lidt af et mareridt for mennesker og for flora og fauna. Landskabet er plastret til med majsmarker – stængel og kolbe ryger i de mange biogasanlæg. Altså mad der indirekte tvinger fødevarerpriserne op – til skade for verdens fattigste. Ydermere skaber den tyske støtteordning monokulturer, der indskrænker dyr og planters levesteder markant, forklarer Niels Ole Krogh.

Flere er truet af fallit
Senest er prisen på majsen blevet så høj på grund af den store efterspørgsel, at det heller ikke længere er så god en forretning for anlægsejerne, og nogle af dem er i dag truet af fallit.

- Det, der så ud til at være en progressiv udvikling til gavn for vedvarende energi, er blevet meget problematisk. Heldigvis ser ud som om, at danskerne har lært af den tyske fadæse, siger Niels Ole Krogh.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: