En ny undersøgelse, som DTU Fødevareinstituttet har udarbejdet for Fødevarestyrelsen, viser, at madpakkerne lever en farlig tilværelse, når skolebørnene runder 11 år. Så er der nemlig stor sandsynlighed for, at de slet ikke bliver spist.
Det er især de ældre skoleelever, der dropper frokosten, og 11-års alderen er tilsyneladende et vendepunkt, når det gælder børnenes sundhed og kostvaner, viser rapporten ‘Børn og unges måltidsmadvaner’.
Jo ældre børnene bliver, desto mere uregelmæssigt spiser de, og det bekymrer forskerne. Det er nemlig især de unge i puberteten, der bør spise regelmæssigt, fordi kroppen vokser og udvikler sig meget i den alder.
Puberteten kræver så meget energi og så mange næringsstoffer, at kroppen har det bedst med en jævn tilførsel af sund mad i løbet af dagen. Det forebygger også sukkersulten, som oftest kommer sidst på eftermiddagen.
Færre grønsager og mere fastfood
Kosten blandt børn til og med ti-års alderen lever bedre op til Fødevarestyrelsens anbefalinger end de ældre, der spiser færre grønsager, mindre rugbrød og mere fastfood. Halvdelen af børnene mellem 11 og 14 år indtager ikke frugt og/eller grønt som tilbehør til frokosten. Undersøgelsen viser også, at det derfor er fornuftigt at skolerne sætter fokus på sundere alternativer til fastfooden eller supplementer til madpakkerne.