USA’s præsident Donald Trump underskrev tirsdag endnu et dekret, som skrotter væsentlige dele af forgængeren Brack Obamas politik og fjerner en lang række grønne elementer i klima- og energipolitikken i USA.
Med Trumps nye linje bliver der kort sagt skruet markant ned for beskyttelsen af klimaet og miljøet og omvendt op for satsningen på fossile brændsler, især ved at forsøge at stimulere USA’s skrantende kulkraftindustri, mener Greenpeace.
Trump vil ophæve Obamas forbud mod at opføre nye kulminer på statslig jord og samtidig forlænge levetiden for de mest beskidte kraftværker. Herudover vil præsidenten nu arbejde på at rulle den Obamas Clean Power Plan tilbage, der har til mål at reducere CO2-udledningerne fra kraftværker.
Kunstigt åndedræt til kulindustrien
- Kulindustriens dage er talte, og det virker håbløst for klimaet og for udviklingen af en grøn energisektor med høj beskæftigelse, når Trump nu forsøger at give de gamle kraftværker kunstigt åndedræt, siger Jens Mattias Clausen, klimapolitisk rådgiver i Greenpeace.
- Siden 2010 er i alt 271 kraftværker gået på pension eller er planlagt til at gøre det, hvilket har ført til et historisk lavt kulforbrug i USA. Det er den nye økonomiske virkelighed, der rammer kulindustrien, og det vil statslige almisser ikke ændre afgørende på. Ny, vedvarende energi tager over i høj fart, også mange steder i USA, og det kan Trump ikke stoppe. Han kan højest forsinke udviklingen, vurderer Jens Mattias Clausen.
Greenpeace mener, at Trumps beslutning om at revurdere de amerikanske klimaforpligtelser desværre blot er,» det seneste vidnesbyrd om en regering, der er fuldstændig domineret af kulsorte økonomiske interesser og antividenskabelige klimaskeptikere med en klar dagsorden«.
- Det er decideret sørgeligt. Trumps beslutning vil blive udfordret ved domstolene, er i direkte modstrid med flertallet af amerikanernes holdning til klimaet, og hans nye politik er absolut heller ikke god økonomi for USA, mener Jens Mattias Clausen.
Trump: Jeg tager et historisk skridt
Trump har under valgkampen lovet, at han vil puste nyt liv i kulindustrien og skaber tusindvis af nye arbejdspladser.
- Min administration sætter en stopper for krigen mod kul. Med dagens udøvende handling tager jeg et historisk skridt mod at ophæve restriktionerne på amerikansk energi og ændre regeringens indtrængen og annullere de regler, der dræber arbejdspladser, sagde Donald Trump ifølge DR Nyheder på et pressemøde.
Theilgaard: USA vil ikke kunne nå i mål
Ifølge DR Nyheders klimaekspert, meteorolog Jesper Theilgaard er det ikke længere realistisk, at USA vil kunne nå målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 26 procent i forhold til 2005, som USA under Obama satte sig som mål.
- Konsekvensen af Trumps dekret bliver, at USA får svært ved at leve op til de løfter, der er givet, siger Jesper Theilgaard til DR.
Han tvivler dog på, at det vil lykkes Trump at afmontere USA’s klimapolitik.
Grøn omstilling ruller videre
De amerikanske delstater kan i vidt omfang føre en selvstændig politik og mange delstater er langt fremme med klimaplaner og grøn omstilling, som Trump ikke kan aflyse med et pennestrøg. Det gælder for eksempel Californien, hvor elbiler, affaldssortering, solceller og grønne løsninger vinder frem.
- Klimakonsekvenserne bliver tydeligere for hver dag, der går, og samtidig er der et kæmpe økonomisk potentiale i at lede den grønne teknologiske omstilling. Det ved man også godt i de amerikanske delstater, hvor hovedparten allerede har klimaplaner på plads, som Trump heldigvis ikke kan røre ved, siger Jens Mattias Clausen fra Greenpeace.