Trump trækker USA ud af klima-aftalen

KLIMA – Trumps forsøg på at forsinke overgangen fra beskidt, gammeldags energi til grøn og vedvarende energi viser med al tydelighed, hvor fuldstændigt ude af trit med tidsånden, præsidenten lige nu er med resten af verden, lyder det fra Greenpeace.

Donald Trump meddelte torsdag, at han trækker USA ud af klimaaftalen. Foto: CC BY flickr Gage Skidmore

Den amerikanske præsident Donald Trump vil ikke lade sig binde af den internationale klimaaftale, som verdens lande indgik i Paris i december 2015. Han meddelte torsdag aften dansk tid, at han trækker USA ud af aftalen.

Greenpeace fordømmer Trumps melding om at trække USA fra Paris-aftalen og det internationale klimasamarbejde for »dybt amoralsk.«

- Det her kommer til at betyde, at USA sakker helt bagud og isolerer sig i stedet for at udvise solidaritet med verdenssamfundet ved at tage lederskab i kampen mod klimaforandringer og dermed den største trussel mod menneskehedens fremtid, siger Jens Mattias Clausen, der er klimapolitisk rådgiver i Greenpeace.

- Trump har taget en dybt amoralsk beslutning, som bunder i en fejlagtig opfattelse af, hvad der rent faktisk vil være bedst for den menige amerikaner i det lange løb, mener han.

Uffe Elbæk: Trump gamler
Alternativet politiske leder Uffe Elbæk mener, at Trump løber fra USA’s historiske ansvar.

- Trump gambler med såvel klodens som det amerikanske folks sikkerhed og fremtid. Det er uanstændigt og uansvarligt, at Trump på denne måde ser stort på det historiske ansvar, som USA har for klimakrisen, siger Uffe Elbæk.

Han har med tilfredshed noteret sig, at Lars Løkke og regeringen sammen med blandt andet de nordiske lande skriftligt har henvendt sig for at lægge pres på USA for at blive i Paris-aftalen.

- Men når nu mareridtet er blevet en realitet, og USA har vist sig som en utroværdig og uansvarlig aftalepartner, må regeringen finde nye måder at udøve pres på USA på hurtigst muligt. Samtidig må Danmark øge vores egne klimaambitioner og sikre, at det samme sker i EU, ligesom vi skal arbejde sammen med Kina, Indien og Californien og andre, der stadig har lyst til at bidrage til at begrænse klimakrisen, siger Uffe Elbæk.

- Trumps exit fra Paris-aftalen er ikke bare et tilbageslag for den globale klimakamp, men også for dansk økonomi, som ville have kunnet eksportere grønne energiteknologier for milliarder, hvis USA skulle leve op til Paris aftalen. Derfor må regeringen nu sikre, at Danmarks grønne eksport ikke går i stå og investere massivt i forskning og udvikling på det grønne område, forlanger Uffe Elbæk.

WWF: Rystende uansvarligt
WWF Verdensnaturfonden vender sig også stærkt imod Trumps beslutning om at trække sig fra det internationale klimasamarbejde.

- Det er rystende uansvarligt, at Donald Trump nu trækker USA ud af klimaaftalen. USA står for 15 procent af det globale CO2-udslip. En gennemsnitlig amerikaner bidrager med mere end dobbelt så meget til den globale opvarmning som en europæer. Så det er meget alvorligt for løsningen af verdens klimaproblemer, at Donald Trump nu tager dette ensidige skridt, siger John Nordbo, der er klimachef i WWF Verdensnaturfonden.

- Heldigvis står resten af verden sammen i løsningen af verdens klimaproblemer. Heldigvis fortsætter en række amerikanske delstater – også republikanske – den grønne omstilling. Heldigvis er en meget stor del af den amerikanske befolkning lodret imod Donald Trumps klima-fornægter-linje. Europa og resten af verden må gøre alt for at understøtte de kræfter i USA, der kæmper for grøn omstilling, de kræfter, der for længst har forstået, at sort energi er fortid – og at kul og olie må blive i jorden, siger John Nordbo.

Ude af trit
Greenpeace mener, at Trumps stædige afvisning af en international indsats for at bekæmpe klimaforandringer kun vil være en fordel for en snæver kreds inden for kul- og olieindustrien. Fremtidens arbejdspladser er grønne, både i USA og resten af verden, mener Jens Mattias Clausen, klimapolitisk rådgiver i Greenpeace.

- Trumps forsøg på at forsinke overgangen fra beskidt, gammeldags energi til grøn og vedvarende energi viser med al tydelighed, hvor fuldstændigt ude af trit med tidsånden, præsidenten lige nu er med resten af verden. Trump tager nu skridt, der bremser USA’s økonomiske forvandling i retning af grøn teknologi og energi, imens resten af verden vil fortsætte i den rigtige retning.

Connie Hedegaard: Måske en fordel
Connie Hedegaard, Danmarks tidligere klimaminister og EU-klimakommissær, siger til Information, at det måske kan være lige så godt, hvis en vrangvillig amerikansk regering forlader klimasamarbejdet.

- Det bedste ville selvfølgelig være, hvis Trump videreførte Barack Obamas klimapolitik. Men efter at vi i de seneste måneder har set, hvordan han ruller tingene tilbage, så er det måske lige så godt, at han forlader Paris-processen, siger hun.

- Jeg har gennem mange år – især under George W. Bush – set, hvad det har af negative konsekvenser at have amerikanere i rummet, som er modvillige eller ikke engagerer sig. Hvis Trump-regeringen bare vil obstruere Paris-processen, så kan det være bedre, at de siger: ’Dette interesserer os ikke. Vi er der ikke’, vurderer Connie Hedegaard ifølge Information.

Connie Hedegaard hæfter sig ved, at 30 topledere fra store amerikanske og multinationale selskaber for nylig sendte en fælles appel til USA’s præsident om at forblive i Paris-aftalen.

På listen var virksomheder som Bank of America, Dow Chemical Company, General Electric, Coca-Cola, Goldman Sachs, Unilever og Walt Disney Group.

- Virksomheder som disse ved, at det vil udvide deres markeder, skabe nye job og give økonomisk vækst at forblive i Paris-aftalen og at være del af den grønne omstilling. Men de giver ikke op, fordi Trump trækker sig ud af klimaaftalen, siger Connie Hedegaard til Information.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: