Tre ud af fire: Danske grise har det for dårligt

LANDBRUG – Danmark er det land i verden, der har flest grise pr. indbygger. Men det står skidt til med dyrevelfærden. Tre ud af fire (72 procent) mener, at grisene skal have bedre vilkår.

Danmark har flest svin pr. indbygger. I Danmark produceres 30 millioner svin årligt.

I Danmark producerer landbruget hvert år over 30 millioner grise, og en ny opgørelse fra Dyrenes Beskyttelse viser, at Danmark er det land i verden med suverænt flest grise set i forhold til befolkningens størrelse.

- Vi har længe vidst, at vi har mange grise i Danmark, men det er alligevel overraskende, at vi har så mange flere grise end i andre lande, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.

Bortset fra nogle småøer i Stillehavet med meget få mennesker og meget få grise, så er Holland det land, der kommer tættest på.

- Vi har i vores lille land tre gange flere grise pr. indbygger end hollænderne. Det er på ingen måde bæredygtigt, og det har enorme konsekvenser for den danske natur, miljø, sundhed og ikke mindst for dyrevelfærden med så intensiv en produktion, mener Britta Riis.

Ifølge hende er de danske svinefabrikker en benhård, industriel produktion. Men med så stor en produktion følger også et stort ansvar for at sikre ordentlige forhold for dyrene, og det mener Dyrenes Beskyttelse ikke, at landbruget tager vare om.

Kun to-tre procent er øko eller friland
- Kun to-tre procent af de danske grise er økologiske eller frilandsgrise. Resten lever i det industrielle landbrug, hvor de ikke har adgang til det fri, hvor stort set alle grise får klippet halen af, og hvor der afses i omegnen af 0,65 kvadratmeter plads til en gris på 100 kilo. Industri-grisene har heller ikke adgang til at udleve dens naturlige behov for for eksempel at rode i jorden.

- Vi er meget langt fra vores børnelærdom med det idylliske billede af landmandens bondegård. Det er i virkeligheden grisefabrikker, vi har med at gøre. Det er en benhård industri, som går ud på at lave så meget svinekød til så billige penge som muligt. Vi tror ikke på, at det er en holdbar strategi på langt sigt for dansk landbrug, siger Britta Riis.

Tre ud af fire vil have bedre dyrevelfærd i svinestaldene
Analysebureauet Epinion har i en ny, stor undersøgelse spurgt et udsnit af befolkningen om deres holdning til dyrevelfærden for de danske grise.

I undersøgelsen svarer hele tre ud af fire (72 procent), at grisene skal have bedre forhold, end de har i dag. Mere end hver tredje (40 procent) af danskerne går endda så langt som at sige, at kød fra kastrerede og halekuperede grise helt skal fjernes fra kølediskene.

Det glæder Dyrenes Beskyttelse, at der er så stor opbakning blandt befolkningen til bedre velfærd for grisene.

- Det er jo tydeligt, at der er opbakning fra danskerne til, at der skal ske noget. Vi kan som forbrugere godt gøre en forskel med vores indkøbsvaner, men realiteten er, at omkring 90 procent af det danske svinekød bliver eksporteret til udlandet. Derfor kræver det politiske indgreb, hvis vi for alvor skal gøre en forskel for de over 30 millioner danske grise, som produceres hvert år, siger Britta Riis.

Sig nej til burgrise
Dyrenes Beskyttelse har lanceret en kampagne, der skal oplyse befolkningen om grisenes forhold og lægge pres på beslutningstagerne for at få skabt bedre vilkår for dyrene.

Blandt foreningens krav er, at landmændene øjeblikkeligt skal begynde bruge bedøvelse ved kastration med henblik på et fuldstændigt stop for kastration af hangrise inden 2024.

Foreningen ønsker også mere plads og flere rodematerialer i de industrielle stalde, da ny forskning fra Aarhus Universitet viser, at blot 1,2 kvadratmeter plads og 150 gram halm om dagen pr. gris mindsker den stress, der ofte resulterer i, at grisene bider i hinandens haler.

I dag får 97 procent af alle danske grise klippet halen af for at undgå halebid.

Læs mere og skriv under på www.dyrenesbeskyttelse.dk/burgris

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: