Tørken går hårdt ud over majsen, som er den dominerende afgrøde hos landmændene, og en af de fremtrædende landbrugsledere appellerede i sidste uge til regeringen om at reducere produktionen af bioethanol på basis af majs for at dæmpe de voldsomme prisstigninger på afgrøden, der nødvendigvis opstår efter tørken.
Oliekrisen har fået USA til at satse hårdt på at producere bioethanol, og i 2011 gik næsten 40 procent af de enorme majsmarker, der dominerer landskabet i Midtvesten, til brændstof til privat- og lastbiler. Også det amerikanske forsvar eksperimenterer med at anvende ethanol som brændstof.
Mere end halvdelen af USA´s amter er nu officielt udpeget som tørke- og katastroferamte områder. Så sent som i går blev yderligere 44 amter i 12 stater officielt erklæret som naturkatastrofeområder af USA´s landbrugsminister, Tom Vilsack.
I alt er 1.628 amter i 33 stater udpeget som katastrofeområder, og man forventer, at mangelsituationen vil få få priserne på mad til at eksplodere i løbet af det kommende år. Det vil ramme ikke blot fattige amerikanere, men også de fattige i den øvrige del af verden, som bruger en stor del af deres indkomst på mad.
USA er verdens største eksportør af majs, men i det kommende år bliver der ikke noget at eksportere. Derfor forudses en ny bølge af uroligheder ligesom i 2008, hvor fødevarepriserne skød i vejret på grund af tørke, fejlslagen høst og øget produktion af biobrændstof. I 2008 steg prisen på ris næsten 70 procent, og selv i USA måtte flere butikskæder indføre rationeringer, fordi folk hamstrede
66 procent af græsarealerne og 73 procent af kvægområdet er ramt af tørke, oplyser det amerikanske landbrugsministerium, som i går udstedte nye tørkelån og kontant hjælp for millioner af dollar.