Tørke giver flere økologiske bøffer

ØKOLOGI – Økologiske landmænd må sende flere dyr til slagtning, fordi tørken skaber fodermangel.

Den langvarige tørke skaber får de økologiske landmænd til at sende flere dyr på slagteriet, fordi de ikke kan skaffe nok foder. Foto: DLG

En lang og vedvarende tørke, der svider græs og marker brune, giver travlhed på flere økologiske slagterier. Udsigt til fodermangel får nemlig flere økologiske landmænd til at skære ned i antallet af køer og slagtedyr.

- Vi har i øjeblikket dobbelt så mange dyr til slagtning som normalt på det her tidspunkt af året. Det er meget usædvanligt, siger Henrik Biilmann, direktør i slagteriet Friland, til Ritzau.

- Normalt har vi ikke så travlt om sommeren, fordi dyrene går rundt ude på markerne og spiser dejligt grønt græs. Men det er der bestemt ikke så meget tilbage af i år. Vi har ikke set det før, siger direktøren, der ikke afslører de konkrete tal for slagtninger.

Tørken er særligt udfordrende for de økologiske landmænd, fordi dyrene ifølge de økologiske regler skal have græs og andet grovfoder fra markerne. Kravet er mindst 60 procent grovfoder.

Prisen falder
Ifølge Henrik Biilmann betyder flere slagtninger lige nu og her, at slagteriet har måttet sænke prisen for kødet til landmændene.

Han frygter, at situationen vil vende på længere sigt, så der omvendt kan blive mangel på det økologiske oksekød. Og eftersom forbrugerne foretrækker fersk kød, går det ikke at fryse noget ned til senere.

- Det kan slå igennem i forår og sommer til næste år, siger han til Ritzau.

Også i Sverige er der udsigt til fodermangel på grund af den usædvanlige tørke.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: