Om 35 år vil vi være ti milliarder mennesker på Jorden, forudser FN i en ny fremskrivning. Befolkningstilvæksten vil især ske i Afrika, og Indien vil allerede i 2022 overhale Kina som det folkerigeste land i verden.
I dag tæller verden befolkning 7,3 milliarder mennesker, og om 15 år vil vi være 8,5 milliarder, og i 2050 vil tallet ifølge fremskrivningen lande på 9,7 milliarder mennesker. Ved næste århundredeskifte vil vi være 11,2 milliarder verdensborgere.
Dermed bliver der øget konkurrence om om naturrigdomme og andre ressourcer.
Befolkningsvæksten sker først og fremmest i Afrika. Frem mod 2050 vil 28 lande i Afrika fordoble deres befolkningstal, lyder vurderingen. Og i 2100 vil 10 afrikanske stater mindst have femdoblet deres folketal, venter FN. Det er Angola, Burundi, DRCongo, Malawi, Mali, Niger, Somalia, Tanzania, Uganda og Zambia.
Klimaet løber løbsk
FN’s Klimapanel (IPCC) peger i sin seneste status fra 2014 på befolkningsvæksten som en af årsagerne til, at Jordens klima løber løbsk.
Alligevel er spørgsmålet om at begrænse det, nogle kalder »befolkningsbomben«, et særdeles følsomt emne i FN og i de kredse, der arbejder med udvikling, skriver Ritzau.
John Wilmoth, leder af FN’s afdeling for befolkningsspørgsmål, anerkender det dog som et problem, at folketallet vokser så stærkt i de fattigste lande – selv om væksten er dalet en anelse over det meste af verden de seneste år.
- Det gør det vanskeligere at udrydde fattigdom og ulighed, at bekæmpe sult og underernæring og at udrulle uddannelses- og sundhedssystemer, som er afgørende for at opfylde den ny dagsorden om bæredygtighed, siger han til Ritzau.
Det økologiske fodaftryk
Mellemfolkeligt Samvirkes forkvinde, Helle Munk Ravnborg, ser dog ikke befolkningsvæksten som et problem i sig selv. Det er vores forbrug og fordelingen af verdens goder, den er gal med, mener hun og glæder sig i øvrigt over de positive tendenser, der også er i FN-rapporten.
- Man kan ikke se det alene som et befolkningsproblem, det er for isoleret. Det er svært at begræde, at flere børn får lov til også at opleve deres seksårsfødselsdag, og at mennesker overlever aids hyppigere i dag.
- Den triste nyhed er, at vi bliver så mange mennesker, når vi allerede i dag lægger beslag på halvanden klode, målt på det økologiske fodaftryk, siger hun til Ritzau.
En europæer slider tre gange mere på planetens naturgrundlag end en afrikaner, og en amerikaner hele fem gange mere, pointerer Helle Munk Ravnborg.
Ifølge FN vil seks lande i 2050 have over 300 millioner indbyggere. Det er Indien, Indonesien, Kina, Nigeria, Pakistan og USA.