Tang er lækker og klimavenlig mad

MAD – Tang er en ny råvare i det danske køkken. Men man behøver hverken at være til sushi eller miso-suppe for at blive tangspiser. Tang kan bruges i stort set al slags mad. Det er super sundt, det smager dejligt, og man kan selv hente det ved de danske strande.

Kursisterne glæder sig over resultatet af deres anstrengelser. Foto: Ulla Skovsbøl

I samme serie:

Blenderen snurrer, suppegryderne bobler og fiskefrikadellerne sprutter på panden. Luften i Frit Oplysningsforbunds kantinekøkken i Århus er mættet af dejlige dufte, og femten kursister knokler ved køkkenbordene med aftenens store udfordring: Tang på ti forskellige måder.

De hører til de heldige, der har fået plads på kurset Mad med tang hos det århusianske oplysningsforbund. Mange andre har forgæves forsøgt at komme med, og de grønne guider i byen, som står bag kursustilbuddet, er overvældede over interessen.

De har måttet oprette venteliste til kommende kurser med tang på menuen, og haft næsten 100 tilhører til et til foredrag om spiselig tang og tangfiskeri ude i det fri ved Århusbugten.

Stor interesse
- Jeg fik ideen til det her madkursus, fordi mine to guide-kolleger Birte Buhl og Sussie Pagh har haft kæmpe succes med deres åbne tangarrangement på stranden to gange tidligere, forklarer madkursets underviser Erik Stryhn Rasmussen.

Han er selv ansat som grøn guide i byen og uddannet ernærings- og husholdningsøkonom, og nu går han rundt og giver gode råd om, hvordan man bedst renser den friske blæretang, der står på et af køkkenets stålborde i en stor hvid spand.

- Der er en vældig interesse for at lære om tang, og da jeg selv er blevet glad for at bruge det i madlavningen derhjemme, syntes jeg, det var oplagt at lave et madkursus i forbindelse med et af vores åbne tangarrangementer på stranden, siger han.

Kursisterne arbejder koncentreret i køkkenet. Foto: Ulla Skovsbøl

Blæretang bliver som nudler
Han kigger Jytte Engsted over skulderen. Hun står sammen med sin datter Josephine og hakker den friskopfiskede blæretang. Den skal bruges i en kyllingesuppe med hvidløg, chili og ingefær, og når tangen kommer i suppen, får den karakter af nudler, forklarer Erik Stryhn Rasmussen.

De fleste andre af aftenens madteam slipper for rensearbejdet, for de har fået udleveret pakker med tørret tang til deres retter.

Man kan lave stort set alle tangretter med frisk dansk tang, men kursisterne skal have lov til at afprøve de tørrede produkter, man kan købe i butikkerne, så de oplever, at tang er en råvare, det er nemt og overkommeligt at bruge.

Det er for besværligt, hvis man skal til stranden med vaders og vandkikkert, hver gang man får lyst til et drys tang i salaten – men det er bestemt muligt.

Husmødre på glatis
Inge Mette Strehle har også hentet lidt af blæretangen fra den hvide spand og lagt det på sit skærebræt sammen med en avocado.

- Det her er virkelig husmødre på glatis, siger hun, mens hun chopper løs på blandingen. Hun har meldt sig til kurset sammen med to jævnaldrende veninder, og de har fået deres sag for: de skal lave advocadosalat med blæretang og kelp-chips med tangdip.

Hendes makker, Karen Bachmann, skærer kelp i fine firkanter og gør dem klar til frituregryden. Om lidt vil de tørre tangplader være forvandlet til sprøde, salte chips, som skal drysses med sesam, før de bliver serveret med en dip af nori-tang og avocado.

I pandekager og omeletter
- De opskrifter, jeg har valgt er enkle og hverdagsagtige, siger Erik Stryhn Rasmussen. Jeg vil gerne lære folk at integrere tangen den daglige madlavning. Det er fint med sushi og japanske specialiteter, man tang kan bruges i alle mulige retter.

- Man kan komme det i brødet og i pandekagerne i omeletter, i salaten og suppen. I nogle tilfælde ser det bare flot ud, men i andre tilfælde fylder det mere og giver en virkelig god smag.

Tang kan indgå i en lang række retter. Foto: Ulla Skovsbøl

Super som kosttilskud
Erik Stryhn Rasmussen begyndte selv at spise tang, da han havde problemer med en tennisalbue. Han kunne ikke slippe af med den, og for forsøgets skyld tog han et kosttilskud af blæretangsekstrakt. Det skulle angiveligt hjælpe mod inflamationer – og det gjorde det!

Tennisalbuen gik i sig selv igen. Hans kone spiste med, og hun fik bugt med en dårlig albue og fik tilmed sænket sit forhøjede kolesteroltal. Tang indeholder nemlig en række bio-aktive stoffer, som virker i et komplekst samspil og bl.a. nedsætter blodets indhold af skadeligt kolesterol, og det har også en gunstig virkning på for højt blodtryk.

Sundhed på japansk
I Japan udgør tang en væsentlig del af kosten japanerne er verdensberømte for deres sundhed og høje levealder, og der er ingen tvivl om, at tang vitterligt er sundt.

Indholdet af essentielle aminosyrer er højt og der er specielle essentielle flerumættede fedtsyrer, som er vi ellers kun finder i fisk. Der er store mængder af sporstoffer og vigtige mineraler i tang og vitaminer i rå mængder.

Men maden skal ikke kun være helseprodukt, understreger Erik Stryhn Rasmussen, den skal også være lækker og smuk.

Lækkert og smukt
Nu kører blenderen igen. En fantastisk grøn drik er på vej. Det er en smoothie med juice, banan og frisk ananas, men det, der gør den grøn, er et pulver af blågrønalgen spirulina.

Blenderføreren uddeler smagsprøver, og den skrigegrønne drik viser sig at smage himmelsk. Boller og frugtmuffins med tang kommer ud af ovnen, og middagen er næsten parat.

Alle sætter sig spændte og sultne til bords med grøn smoothie i glassene og tallerknerne fyldt med lækkerier.

Jytte og Josephine Engsted var en overgang bekymrede over, at deres blæretang-suppe ikke smagte af nok, men den er endt med at blive rigtig god, og suppegryden bliver lige så hurtigt tømt som resten af buffetens skåle og fade.

Klar til tangboller
- Jeg tror, jeg vil prøve at bage de der tangboller i morgen, siger Josephine begejstret.

Hun er meget positivt overrasket over, hvor godt tangmaden smager. Hun har én gang før spist frisk tangsalat fra fiskehandleren og det var ikke nogen succesoplevelse. Men det her – det er ren fornøjelse.

(Artiklen blev første gang udgivet i 2010)

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: