Tang indeholder: calcium, fosfor, kalium, magnesium og masser af jern og vitaminerne A, C, B1, B2, B5 og B12.
Tang er godt for kolesteroltallet. Der er undersøgelser, som tyder på, at tang sænker kolesteroltallet, fordi det indeholder specielle fedstoffer kulhydrater, der nedsætter blodets indhold af skadeligt kolesterol.
Tang er gavnligt for blodtrykket. Man kan bruge tang som erstatning for salt. Saltet i tang er primært kaliumklorid, som – modsat det almindelige bordsalt ( natriumklorid) – ikke øger blodtrykket.
Pas på jod. Nogle typer tang– især de brune arter (bladtang/kelp) – indeholder meget jod. Det er fint, fordi vi som udgangspunkt mangler jod i den danske kost, men omvendt kan man også få for meget. Spis derfor i gennemsnit højst tre til fem gram tørret tang af de brune arter om dagen.
Hvor køber man tang?
Dansk tang
I de fleste retter med tang, kan man erstatte de tørrede, asiatiske produkter med frisk dansk tang fra stranden. Man skal kun bruge friske, levende planter, som man henter ude i vandet og kun på steder, hvor vandet er rent.
Brug det blå badeflag som pejlemærke og undgå tang fra å-udløb og tæt på havne. Lad også tang, som er overgroet med alger eller dyr, ligge.
Her kan du læse mere:
Ole G. Mouritsen: Tang – Grøntsager fra havet. Nyt Nordisk Forlag, Vejl. pris: 299,00 kr.