Hvordan smagte egentlig den mad, som danskerne satte tænderne i for 400 år siden? Hvordan lignede og adskilte datidens mad sig fra nutidens, og hvordan kan vi i vore hjemlige køkkener i dag se og smage spor af de foregående århundreders madhistorie?
Det er nogle af de spørgsmål, man kan få svar på, når markedet MAD fylder Ridehuset i Aarhus med aktiviteter, glade mennesker og spændende mad lørdag 29. og søndag 30. oktober, begge dage klokken 10 – 17.
Madfortællinger
I løbet af de to dage vil madhistorikeren Gunvor Maria Juul fire gange være guide på en gastronomisk tidsrejse under overskriften Madfortællinger.
Her vil deltagerne blive ført rundt til et antal boder, hvor nutidige producenter af kvalitets-fødevarer vil servere smagsprøver på kogekunsten fra 1600-tallet og opefter.
Smagsprøverne er baseret på opskrifter, som er med i ‘Danmarks ældste kogebog 1616′ – en samling opskrifter som Gunvor Maria Juul har fundet frem, kommenteret og netop udgivet.
Overraskende historier
- Gæsterne i Ridehuset vil opleve, at der på nogle måder er meget stor forskel på madkulturen den gang og i dag; og andre gange vil de opleve genkendelsens glæde. Man vil også finde ud af, at f.eks. pebernødder og brunkager gemmer på en overraskende historie og oprindeligt havde et formål, som vi slet ikke forbinder dem med i dag, fortæller Gunvor Maria Juul.
Lørdag begynder hendes Madfortællinger kl. 13 og 15, søndag kl. 12 og 14.
Fire unge historiesøjler
Desuden kan gæsterne på MAD i Ridehuset i hele åbningstiden få kendskab til madhistorien fra 1500- til 1800-tallet gennem fire unge mennesker, der er udnævnt til at være Historiesøjler. Hver især har de stor viden om tidligere tiders madkultur, en viden som de gerne deler ud af.
- Vi har gjort den danske madhistorie til årets tema på MAD i Ridehuset, fordi vi gerne vil holde fast i de gode traditioner i den danske mad. Og det gør man bedst, når man ved, hvordan og hvorfor traditionerne er opstået, siger Malene Aaris, projektleder på MAD i Ridehuset.
40 moderne stande med
Trods det historiske tilbageblik vil det være helt nutidige og fremsynede producenter af fødevarer, der bemander de 40 stande, hvor gæsterne kan se, smage, købe og få nogle gode snakke om kvalitetsmad.
Det er 10. gang MAD i Ridehuset finder sted en weekend i oktober. Traditionen tro er fokus lagt på mindre håndværksprægede producenter fra det meste af Danmark.
Både lørdag og søndag vil de første 50 gæster i Ridehuset få en lækker Goodie-bag.
Pop-up restaurant torsdag
Som noget nyt tyvstarter oktobers gastronomiske udfoldelser i Ridehuset i år med den helt unikke pop-up restaurant AnneMad & Laudrup Vin torsdag 27. oktober kl. 18 – 22.
Her vil tv-kokken Anne Hjernøe sammensætte og præsentere en fem retters menu baseret på råvarer som kan købes på weekendens MAD i Ridehuset. Dertil serveres en til lejligheden sammensat vinmenu fra Laudrup Vin, og producenterne bag råvarerne vil fortælle om deres produkter og visioner.
Afternoon TEA fredag
Fredag 28. oktober kl. 14 – 17 fortsætter aktiviteterne i Ridehuset med Afternoon TEA efter engelsk forbillede.
- Her vil der blive serveret alt hvad der hører til en god eftermiddagste – sandwich, brownies, scones og så videre. Ja, man vil endda også få et glas cava, lover Malene Aaris.
Man kan købe billetter til AnneMad & Laudrup Vin samt til Afternoon TEA ligger på www.mad-aarhus.dk.