Taars Varmeværk bliver det første i Danmark, der opsætter et solvarmeanlæg med både plane og parabolske solfangere. Det skal sikre den optimale udnyttelse af solen.
Målet er, at cirka 30 procent af Taars Varmeværks varmebehov skal komme direkte fra solen, uden der skal investeres i ekstra lagerkapacitet.
- I dag fyrer vi alene med naturgas og vi er på vej til at afslutte et godt år, med forholdsvis lave gaspriser og gode elpriser. Med tilbagevirkende kraft nedsætter vi derfor varmeprisen fra 590 kr. til 550 kr. pr. MWh. Men næste år, hvor solvarmeanlægget er i drift, bliver det endnu bedre, for her budgetterer vi med en pris på 450 kr. pr. MWh, , siger bestyrelsesformand for Taars Varmeværk, Jens Vestergaard ifølge Dansk Fjernvarme.
Det betyder, at den samlede prisnedsættelse for et standardhus i Taars bliver omkring ca. 2.500 kr. ex moms.
- Udover at vi glæder os til en økonomisk besparelse fremover, så glæder vi os også til at en stor del af vores produktion vil komme fra grøn solenergi, tilføjer Jens Vestergaard.
Følger solens bane
Anlægget i Taars bliver udformet, så de plane solfangere forvarmer fjernvarmevandet, som derefter ledes videre til CSP-solfangerne der yderligere opvarmer fjernvarmevandet til en temperatur på 98 grader. Herefter er det klar til at komme i de eksisterende akkumuleringstanke eller ud til forbrugerne.
CSP-solfangerne er regulerbare og følger solens bane over himlen, fra solopgang til solnedgang, og det er derfor muligt at slukke for en del af solvarmen på dage, hvor lagrene allerede er fyldt, og solen skinner.
Støttes af EUDP
Kombinationsanlægget får som det første af sin slags herhjemme EUDP-støtte til etablering og efterfølgende erfaringsdeling. Dermed bliver solvarmeanlægget ikke kun en fordel for forbrugerne i Tårs. Erfaringerne kommer også andre fjernvarmeværker til gode, så viden om solenergi til varmeproduktion fremme.
Det er de to erfarne forskere fra DTU Solenergi, der får til opgave at verificere data og lave beregningsmodeller med henblik på at optimere fremtidige konstruktioner af solvarmeanlæg, oplyser Dansk Fjernvarme.