I sidste udgave af Nature argumenterer Robert Lustig ifølge videnskab.dk med, at stadig mere forskning peger mod, at fruktose er en langsomt virkende gift, som har meget af skylden for den enorme stigning i alle lidelser forbundet med metabolsk syndrom:
Højt blodtryk, høje niveauer af triglycerider (fedt i blodet), insulinresistens, diabetes og fedme.
Derfor bør myndighederne kontrollere brugen af stoffet gennem afgifter, regulering af tilgængelighed og aldersgrænser, på samme måde som de gør med alkohol og tobak, skriver forskerne.
Professor i ernæringsbiologi ved Universitetet i Oslo, Svein Olav Kolset, mener, at de har en pointe.
- Jeg vil nok afstå fra at bruge ordet gift, men det er indiskutabelt, at et højt indtag af fruktose er problematisk, siger han til forskning.no.
Ifølge den norske forsker er det især sodavand og juice, der giver sukkerproblemer i norsk kost.
Han minder også om, at der er store økonomiske interesser på spil.
- I 2003 gik verdenssundhedsorganisationen WHO ud med anbefalinger om at reducere sukkerindtaget. Det førte til en forfærdelig larm fra sukkerindustrien. Der kom trusler fra amerikanske politikere om, at de ville trække deres støtte til sundhedsorganisationen tilbage. Det er vigtigt at være klar over, at sundhedsspørgsmål fortsat er politisk, siger den norske forsker ifølge videnskab.dk