Succes for dansk-kinesisk samarbejde om energi

ENERGI – Vi har hul igennem til Kina. Der er tillid mellem os, og de anerkender, at Danmark kan noget på grøn energi, siger Rasmus Helveg.

Energiforbruget stiger kraftigt i Kina. Her er det Xian, der er hovedstaden i Shaanxi-provinsen. Foto: Ulla Skovsbøl

Dansk knowhow om vedvarende energi og teknologi er i høj kurs i Kina. Derfor er Danmark lige nu i en unik position til at hjælpe Kina, verdens største CO2-udleder, i en grønnere retning. Til gavn for det globale klima og danske virksomheder, siger energi- og klimaminister Rasmus Helveg Petersen.

Han er lige nu i Kina sammen med statsminister Helle Thorning-Schmidt, miljøminister Kirsten Brosbøl og en delegation af danske erhvervsledere.

Formålet med rejsen for klima-, energi- og bygningsministeren er at styrke det nære energipolitiske samarbejde mellem Danmark og Kina, der har været i gang siden 2009.

Besøg på Vestas-fabrik
Sammen med den kinesiske energiminister Wu Xinxiong besøgte Rasmus Helveg Petersen i går Vestas’ fabrik i Tianjin, hvor de drøftede, hvordan danske erfaringer med vindmøller, fjernvarme, biobrændstoffer og energieffektiviseringer kan udnyttes i Kina.

- Vi har hul igennem til Kina. Der er tillid mellem os, og de anerkender, at vi kan noget på grøn energi, siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.

- Jeg talte med den kinesiske energiminister om livsværdi af investeringer, hvor man ikke bare skal se på prisen for en vindmølle, men også på levetiden. Det er det, der afgør den egentlige pris og kvalitet. Og kineserne vil gerne have den bedste teknologi. Det er noget, der kan skaffe ordrer til danske firmaer.

Energicenter
En hjørnesten i det dansk-kinesiske samarbejde har været opbygningen af energicenteret ’China National Renewable Energy Centre’ (CNREC), fortæller ministeren.

Energicenteret blev etableret i 2009 med dansk ekspertise og økonomisk støtte og yder rådgivning direkte ind i det kinesiske energiministerium. En væsentlig del af CNRECs arbejde består i at beregne, hvor meget vedvarende energi, der kan indpasses i det kinesiske energisystem frem til 2050, og hvordan udbygningen med vedvarende energi kan gennemføres så hensigtsmæssigt som muligt.

I forbindelse Rasmus Helveg Petersens besøg har den kinesiske præsident fremhævet CNRECs arbejde. I går offentliggjorde den britiske fond Children’s Investment Fund Foundation (CIFF), at fonden vil støtte en videreførelse af CNREC’s aktiviteter de næste fem år gennem et bidrag svarende til i alt 86 mio. kr.

Helt enestående
- Vi har fået et dansk drevet energicenter op at stå midt i den kinesiske centraladministration. Det er helt enestående. Det er jeg stolt af, og det kan gøre en mægtig forskel på den kinesiske energipolitik. At centret så endda modtager internationale støttebevillinger, viser bare at ideen og udførslen er rigtig, siger Helveg.

Derudover arbejder Klima-, Energi- og Bygningsministeriet med andre dele af den kinesiske administration indenfor områder som energirenovering, energieffektivitet i bygninger og industrien, sammentænkning af energisystemer, fjernvarme og vedvarende energi.

Fakta om Kinas energiforbrug

  • Kina satser på at udbygge sin energiforsyning kraftigt med ikke-fossil energi. Målet er 15 pct. i 2020.
  • Kina har en målsætning om at mindske energiforbruget pr. BNP-enhed med 16 pct. fra 2011 til 2015.
  • Scenarier viser, at Kinas energiforbrug vil fortsætte med at stige trods forbedret energieffektivitet, og at Kina frem mod 2035 vil stå for ca. halvdelen af den globale tilvækst i CO2-udledningen, med mindre der gøres en væsentlig indsats for at vende udviklingen.
  • Det forventes, at 31 procent af stigningen i det globale energiforbrug i perioden 2011-2025 alene vil komme fra Kina.
  • Kina er verdens største energi- og kulforbruger. Derfor har Kina og resten af verden en voksende interesse i at anvende mere vedvarende energi.

Fakta om CNREC

  • Det dansk finansierede Renewable Energy Development Programme (RED) har i perioden 2009-2014 støttet China National Renewable Energy Centre.
  • Den engelskbaserede fond, Children’s Investment Fund Foundation (CIFF) har netop tilkendegivet, at den vil støtte CNREC med 86 mio. kr. i et nyt program, der løber over tre år med mulighed for forlængelse til og med 2019. Formålet med den øgede støtte til CNREC er at levere indspil til de kinesiske beslutningstagere til de kommende femårsplaner med omfattende energianalyser og modelarbejder til at underbygge konkrete mål og strategier for en grøn omstilling af den kinesiske energiforsyning.

Kilde: Kklima-, energi- og bygningsministeriet.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: