Storbank tjener formue på mad

MAD – Mens næsten en milliard mennesker må gå sulten i seng, har den internationale storbank Goldman Sachs tjent 2,2 milliarder kroner på at spekulere på handel og spekulation i fødevarer.

Børn imod sult har indsamlet mad til de nødlidende på Haiti. (CC BY flickr DVIDSHUB)

Tallet kommer fra den britiske avis The Independent, som henviser til en analyse, avisen har fået lavet hos the World Development Movement (WDM).

Goldmans spekulation i fødevarepriser er sket sideløbende med ekstreme priser på verdensmarkederne for basale fødevarer som majs og hvede. FN advarer om, at verdens kan stå overfor en mad-krise i 2013 som følge af misvækst i Rusland og Ukraine.

De værste spekulant
Goldman karateriseres af WDM som den værste spekulant i mad. Metoden er at investere kunders penge i fonde, der opkøber og videresælger råvarer. Goldman tjener sine millioner gennem honorarer og gebyder. Sammen med Barclays og Morgan Stanley dominerer de verdensmarkedet.

Goldman Sachs har ikke bekræftet tallene, som avisen citerer. Banken er dog kendt for, hedder det i artiklen, at anbefale investeringer i majs i 2013, fordi tørken i USA får priserne til at stige. Svejtsiske Glencore har fået hård kritik, efter firmaets ledelse lod vide, at den amerikanske tørke ville være godt for dem.

Nordea har sagt stop
Det er relativt nyt, at banker og fonde kan investere i bløde råvarer som mad. Industrien har fået liberaliseret sine regler, hvorfor den har kastet 200 milliarder dollars ind i spekulation. Finanshusene påstår dog, at der ikke er nogen beviser for, at deres aktiviteter skubber priserne opad.

Andre finanshuse finder ikke den slags investeringer etiske. Det gælder blandt andet den nordiske storbank Nordea, der tidligere har været en tung spiller på dette marked. Men for et år siden, da priserne atter steg voldsomt, besluttede banken, at den ikke ville tjene penge på fattige menneskers sult.

God rishøst holder prisen i ro
FNs landbrugsorganisation, FAO, følger priserne på verdensmarkedet nøje. De svinger tydeligt afhængigt af den internationale udvikling.

For eksempel faldt priserne på majs kraftigt i december, da der trods mangler i USA, kom en solid høst til eksportmarkederne fra Sydamerika.

Kornstoffer (cereals) som majs, ris og hvede er dog stadig nær det højeste i to år. Til gengæld er udsigterne til en god rishøst i Asien med til at skubbe priserne lidt nedad.

• Dan Larsen er journalist og redaktør for nyhedsbureauet Verdensnyt.dk, som OrganicToday.dk har et redaktionelt samarbejde med.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: