Når du køber en kop kaffe på en café eller går ombord i en pakke pomfritter på grillen, kan du samtidig få en dosis af stoffet akrylamid, der er forbundet med risiko for udvikling af kræft.
Ifølge EU’s videnskabelige autoritet EFSA samt DTU Fødevareinstituttet får forbrugerne for meget akrylamid, som det fremgår af Madmagasinet på DR1 i aften. Dette til trods for, at EU har fastsat vejledende grænseværdier på EU-niveau. Derfor er der brug for at sænke grænseværdien yderligere, mener miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.
- Vi må desværre konstatere, at EU’s vejledende grænseværdier ikke beskytter danske forbrugere godt nok. Så mens vi arbejder for lavere grænseværdier i EU, så bør vi i Danmark udnytte den mulighed, som EU-reglerne giver os til at indføre vores egne nationale grænseværdier, siger hun.
De nye nationale grænseværdier er vejledende og skal fungere som en rettesnor for virksomhederne for, hvor meget akrylamid, der maksimalt bør være i forskellige produkter.
- Fødevarebranchen er allerede opmærksom på problematikken omkring akrylamid. Men ved at sænke grænseværdierne, håber jeg, vi kan skærpe virksomhedernes fokus på ændrede arbejdsgange og råvarebearbejdning, så forbrugerne ikke behøver at frygte det kræftfremkaldende stof, når de for eksempel spiser brød og drikker kaffe, siger ministeren.