Britiske forskere ved University of Stirling knytter i en ny undersøgelse de seneste årtiers massive tilbagegang for verdens bestand af honningbier sammen med brugen af pesticider i landbruget.
Ifølge undersøgelsen, der er den første af sin art, der foregår i naturlige omgivelser i det fri, skader pesticiderne biernes evne til at navigere og finde hjem. Forskerne målte en fordobling i antallet af bier, der aldrig vendte tilbage til deres bistade, efter at de var blevet udsat for et pesticid.
Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Science, skriver den britiske avis The Guardian.
- Man har tidligere fået resultater ved eksperimenter i laboratorier og drivhuse. Men vi har vist, at de kan omsættes og få stor effekt i forsøg i det fri. Dette forsøg har ændret hele vores forståelse af sammenhængen, siger David Goulson, der er professor ved University of Stirling og leder af en af forskergrupperne til The Guardian.
Ifølge en talsmand fra det britiske landbrugsministerium giver de nye forskningsresultater ikke anledning til at ændre holdning til brugen af pesticider.
Halvdelen af bierne er forsvundet
De seneste år har budt på massiv bidød i USA, Storbritannien og resten af verden. Man regner med, at halvdelen af honningbierne er forsvundet de sidste 25 år.
Eksperterne er rygende uenige om, hvorfor milliarder af honningbier er forsvundet, men Verdensorganisationen for Dyresundhed har tidligere peget på den ‘uansvarlig brug’ af pesticider, der kan skade biernes sundhed og gøre dem mere modtagelige for sygdomme.
Den voldsomme nedgang i bestanden af bier er en alvorlig trussel mod mange afgrøder. Op mod en tredjedel af alt det, vi spiser, er afhængig af biernes bestøvning.