Danske vandløb lider i perioder med kraftig regn så meget under landbrugets brug af sprøjtegift, at en lang række smådyr bliver slået ihjel eller bliver skyllet væk. Det går ud over biodiversiteten, som dykker med op til 40 procent.
Undersøgelser fra blandt andet Aarhus Universitet dokumenterer, at de danske regler ikke sikrer livet i vandløbene tilstrækkeligt.
- Vi har fat i den stresspåvirkning, som er mest underkendt, mest overset og skaber størst ravage i forhold til, hvad man tror, siger forskeren bag de fleste af forsøgene, postdoc Jes Rasmussen til Ingeniøren.dk.
- Mindst halvdelen af vores landbrugsvandløb er udsat for koncentrationer af insektmidler, som overskrider værdier, hvor vi i laboratoriet ser varige skader, tilføjer han.
Snegle og muslinger kan bedre tåle gift
Vårfluer, døgnfluer, slørvinger og en del guldsmede er blandt de dyr, der påvirkes voldsomt af sprøjtegifte, som havner i vandløbene, mens andre arter som snegle og muslinger bedre tåler giftene.
Dyrene bliver allerede påvirket ved koncentrationer på mellem en tiendedel og en hundreddel af, hvad forskerne finder ude i naturen, så problemet er markant.
Ødelæggelsen af dyrelivet finder især sted ved kraftige regnskyl. Når de indtræffer i dagene efter sprøjtning, tager regnvandet en del af pesticiderne med sig gennem porer i jorden, hovedsageligt gamle regnormegange. Herfra ender de i dræn, som fører direkte ud i vandløbene, skriver Ingeniøren.dk.