Søren Gade skal lære os madkultur

MADKULTUR – Fødevareminister Dan Jørgensen har nedsat en tænketank, der vil gøre vores ganer mere modige og danskerne mere aktive i køkkenet. Direktøren for Landbrug & Fødevarer bliver formand.

Søren Gade skal stå i spidsen for ny tænketank, der skal lære os at spise bedre sammen.

Danmark har et unikt fadebur af gode råvarer, der skal helt ind på de danske spiseborde. Derfor har fødevareminister Dan Jørgensen nedsat en måltidstænketank, der skal komme med forslag til, hvordan vi kan gøre madkulturen i Danmark bedre.

- Vi har så rig en madkultur i Danmark, men samtidig er spaghetti med kødsovs den ret, der oftest står på de danske middagsborde, og for mange har et meget lille repertoire at spille på, når de går i køkkenet. Det kan godt blive bedre, og derfor har jeg nedsat den her tænketank, der skal komme med ny inspiration til de madglade danskere, siger fødevareminister Dan Jørgensen.

En stor del af tænketankens medlemmer er gamle kendinge eller ‘pligtmedlemmer’, men der er dog også blevet plads til nye ansigter som Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, Anne-Birgitte Agger, direktør for Københavns Madhus og Søren Ejlersen, kok og medstifter af Aarstiderne og Haver til Maver.

Skal komme med gode råd
Måltidstænketanken får blandt andet til opgave at foreslå en række måltidsråd, som kan supplere de eksisterende kostråd og imødekomme følgende målsætninger:

  • Vi er flere der spiser sammen, og vi spiser flere måltider sammen.
  • Vi er flere der kan lave mad.
  • Vi er blevet mere modige og mere villige til at prøve noget nyt.
  • Vi laver oftere vores egen mad.
  • Kvalitet spiller en større rolle, når vi vælger mad og måltider.

Selvom danske familier er gode til at spise sammen, så er der stadig mange ældre og enlige der spiser alene. Det vil Dan Jørgensen gerne lave om på.

Flere om bordet
- Et godt måltid mad er en social begivenhed, og vi ved, at man ofte spiser sundere, når man er flere om bordet. Derfor håber jeg også, at flere i fremtiden vil nyde gode måltider i fællesskab på tværs af generationer og gøre turen i køkkenet til en fælles oplevelse, siger Dan Jørgensen.

Tænketanken består af 20 medlemmer, deriblandt kokke, eksperter og repræsentanter fra interesseorganisationer. Blandt medlemmerne er Claus Meyer, Christian Bitz og Adam Price. Formand for tænketanken bliver Landbrug og Fødevarers direktør Søren Gade, oplyser Fødevareministeriet.

- Jeg er meget tilfreds med, at Søren Gade har sagt ja tak til denne opgave. Vi deler begge passionen for danske fødevarer og vil selvfølgelig gerne dele vores begejstring med hele den danske befolkning. Så vi håber, at der vil blive taget godt og fordomsfrit imod denne tænketank, siger Dan Jørgensen.

 

FAKTA: Måltidstænketankens medlemmer

Formand Søren Gade, administrerende direktør for Landbrug & Fødevarer

Øvrige medlemmer

  • Adam Price, manuskriptforfatter, dramatiker, madanmelder og restauratør
  • Anne-Birgitte Agger, direktør for Københavns Madhus
  • Arne Astrup, professor i ernæring, Københavns Universitet
  • Bjarne Hastrup, formand for Ældresagen
  • Bo Bomuld Hamilton-Wittendorff, forfatter og kommunikatør
  • Christian Bitz, foredragsholder, forskningschef og TV-vært
  • Claus Egeris Nielsen, sekretariatschef for Måltidspartnerskabet
  • Claus Meyer, kogebogsforfatter, iværksætter og foredragsholder
  • Ghita Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet
  • Helle Brønnum Carlsen, lektor Zahles Seminarium og madanmelder
  • Jacob Grønlykke, bestyrelsesformand for Løgismose A/S
  • Jesper Uggerhøj, administrerende direktør for Irma
  • Jørgen Dirksen, administrerende direktør for Rynkeby Foods A/S
  • Lotte Holm, professor i madsociologi, Københavns Universitet
  • Ole G. Mouritzen, professor i fysik, Syddansk Universitet – Leder af  Smag for livet
  • Ole Wehlast, formand for fødevareforbundet – NNF
  • Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening
  • Søren Ejlersen, kok og medstifter af Aarstiderne og Haver til Maver
  • Torben Hansen, professor i forbrugeradfærd, Copenhagen Business School

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: