Sommertid sparer ikke strøm

ENERGI – Selvom aftenerne bliver lysere med sommertid, rokker det ikke længere ret meget ved energiforbruget i en almindelig husstand.

Man sparer ikke meget strøm ved at gå over til sommertid. Madlavning og tøjvask er de store strømslugere, og det ændrer sig ikke ved, at man stiller urene en time frem.

I nat har vi stillet urene en time frem, og sommertiden er en realitet. Tidligere gav det besparelser på elregningen. Men efterhånden er det svært at få øje på, hvor meget vi egentlig sparer ved det, lyder det fra energiselskaber.

Da man indførte sommertid tilbage i 1980, var det blandt andet for at udnytte de lyse sommeraftener bedre og for at spare på strømforbruget.

Men i dag sparer en gennemsnitlig husstand kun mellem 0 og 20 kroner årligt, lyder vurderingen.

- Den gennemsnitlige husstand bruger mindre energi på belysning, fordi man har fået meget mere energieffekttive lyskilder i form af energisparepærer og LED-belysning, siger Jacob Møller, direktør i det vestjyske energiselskab RAH til DR P4 Midt & Vest.

Madlavning og tøjvask
For bare et par år siden sparede en gennemsnitshusstand stadig 90-100 kroner om året på grund af sommertid, men det er slut.

- Jeg kan slet ikke se, det skulle blive så meget i dag, siger han.

- For tre år siden var det få, der kendte til LED-belysning, men i dag har alle husstande det jo som en del af deres belysning. Mit eget gæt er plus/minus 10-20 kroner om året for en gennemsnitshusstand.

Dertil kommer, at forbruget af det, der virkelig bruger strøm i en hustand – altså madlavning og tøjvask – ikke ændrer sig ved, at man sætter urene en time frem.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: