Miljøminister Ida Auken afsætter nu en lille pulje på to millioner kroner for at undersøge, hvor meget børn bliver udsat for de UV-filtre, som mistænkes for at være hormonforstyrrende.
På finansloven for 2013 får Miljøministeriet 148 millioner. Heref skal de to millioner gå til at undersøge problemets omfang og skaffe ny viden. UV-filtre findes blandt andet i solcreme, tøj og emballage til fødevarer.
- Hvis vi skal lovgive mod hormonforstyrrende stoffer, så er det afgørende, at vi har den nødvendige viden. Vi mistænker nogle af UV-filtrene for at være hormonforstyrrende, og undersøgelsen skal give os viden til at komme med helt konkrete anbefalinger om, hvordan små børn kan beskyttes mod hormonforstyrrende stoffer, siger miljøminister Ida Auken.
Børn er særligt sårbare
Udover at undersøge, hvor meget børn bliver udsat for UV-filtre, skal det undersøges, om der er en sammenhæng mellem niveauerne af UV-filtre og køns- og væksthormoner i børnenes blod.
- Vi ved meget lidt om, i hvilket omfang både børn og voksne bliver udsat for de UV-filtre, som mistænkes for at være hormonforstyrrende. UV-filtrene findes i solcreme, men noget tyder på, at børn ikke kun udsættes for UV-filtrene derfra. Derfor er det afgørende, at vi øger vores viden på det område, siger miljøordfører Lone Loklindt, Radikale Venstre.
Også Enhedslistens miljøordfører Per Clausen understreger projektets relevans.
- Børn er særligt sårbare for påvirkninger fra hormonforstyrrende stoffer, og det er derfor vigtigt at begrænse deres samlede påvirkning fra disse stoffer. Dette projekt giver os mulighed for at undersøge, om der kan være flere kilder til børns udsættelse for UV-filtre, påpeger Per Clausen.