Bangladesh er det tættest befolkede land i verden, men det er også landet, hvor solceller vinder frem i rasende fart. Hver måned kommer der 62.000 nye anlæg, og i alt er landets tage nu forsynet med 3,2 millioner solcelle-anlæg.
Det fortalte ph.d.-studerende Sebastian Groh på en stor kongres om bæredygtighed, Sustainability Science Congress, der fra 22. til 24. oktober finder sted i København.
Sebastian Groh kommer fra det tekniske universitet i Berlin, men udfører sin forskning i Bangladesh, hvor han netop undersøger udbredelsen af solceller.
Han fortæller, anlæggene er ret små, men at de leverer strøm nok til at oplyse boligerne med LED-pærer. Også en radio og et tv kan holdes i gang af selv et lille solcelleanlæg, for der findes nu små fladskærme, der blot bruger 4,5 watt.
I Bangladesh har solcellerne i høj grad erstattet den petroleum, der tidligere blev brugt til belysning og de har dermed også gjort luften i boligerne renere.
Batterier kan leverer strøm til tre dage
Ud over solcellerne på taget består et typisk anlæg af et batteri af den type, vi kender fra biler. Batteriet sikrer strøm om aftenen, og under monsunen kan batteriet levere strøm i op til tre døgn uden solskin – når der ikke er monsun, skinner solen typisk 4-6 timer om dagen, og det er rigeligt til at oplade batterierne, viser de data-loggere, Stefan Groh har fået lov til at installere i en række huse.
Mobiltelefoner er særdeles udbredte i Bangladesh og behovet for opladning af dem er i høj grad med til at bane vej for solceller, for det er dyrt at bruge det offentlige elnet til opladning – prisen for en kilowattime er omkring 20 kroner.
De fleste har overskud af el
Sebastian Grohs målinger viser, at de fleste husstande har overskud af el, fordi batteriet allerede først på eftermiddagen er fuldt opladet. Det har mange indbyggere også opdaget, så flere og flere sælger nu overskuds-el, fx til optankning af mobiltelefoner.
Til brug for den lokale elhandel er der udviklet små målere, der på et display ikke viser antallet af watt, men derimod direkte viser, hvad købet koster.
Desuden er folk begyndt at forbinde deres huse indbyrdes, så der er ved at opstå det, Sebastian Groh kalder “”sværme af små elproducenter”.
Han forestiller sig, at de med tiden ved smelte sammen til et alternativt elnet, som rent teknisk adskiller sig fra det offentlige net, fordi strømmen fra solceller er jævnstrøm med en spænding på 48 volt.
Vekselstrøm eller jævnstrøm
Det offentlige net leverer vekselstrøm, men Sebastian Groh ser konkrete fordele ved at skifte til jævnstrøm. Med jævnstrøm er der fx ikke brug for den transformator, der er indbygget i mange af vores elektriske apparater – den sluger strøm, så der er energi at spare ved i stedet at anvende jævnstrøm.
- Faren er, at Bangladesh opbygger et dobbelt eller måske ligefrem et tredobbelt system, sagde Sebastian Groh. Det kan undgås hvis de nye sværme via transformatorer forbindes til det nationale net.
Bangladesh er allerede hårdt ramt af klimaforandringer, og jævnlige oversvømmelser er noget, indbyggerne kender alt for godt. Hvad betyder oversvømmelser for solcelleanlæggene?, ville en spørger på kongressen vide.
- Ikke så meget, for man ved som regel, at vandet kommer, og så piller man bare solcellerne ned fra taget og tager batteriet og måleren med sig, svarede Sebastian Groh.
Dette er den tredje og sidste artikel fra Sustainability Science Congress.