Ni ud af de 35 tandblegemidler, som Kemikalieinspektionen har undersøgt, indeholdt mere brintoverilte end den tilladte grænse. Noget som i værste tilfælde kan give skader, hvis forbrugeren ikke følger brugsanvisningen nøje og er meget forsigtig med doseringen.
Lovovertrædelsen har fået Miljøstyrelsen til at udstede et salgsstop til de pågældende forhandlere. På trods af salgsforbudet er en forhandler dog fortsat med at sælge de ulovlige blegemidler og er derfor blevet meldt til politiet.
- Danskerne skal have tryghed for, at der ikke er skadelige stoffer i de produkter, de køber på nettet. Derfor skrider vi også ind, når virksomhederne sælger varer, som ikke overholder reglerne, siger miljøminister Ida Auken.
En ny lovgivning
I november sidste år kom der nye EU-regler om tandblegemidler, som forbyder salget til forbrugerne , når produktet indeholder eller frigiver mere end 0,1 procent brintoverilte.
Efter de nye regler trådte i kraft er det derfor kun lovligt at sælge tandblegemidler, der indeholder op til 6 procent brintoverilte, til autoriserede tandlæger, mens tandblegemidler, der indeholder mere end 6 procent er helt forbudt.
Et højere indhold kan i værste tilfælde give øget tandfølsomhed, irritation af tandkødet og mundslimhinde, samt ætsning af emaljen.
Hvis man har indkøbt tandblegemidler på nettet, anbefaler Miljøstyrelsen, at man kontakter forhandleren, hvis man er i tvivl, om de indeholder eller afgiver mere end de lovlige 0,1 procent brintoverilte.
Tandblegning foretages ofte med det stærke blegemiddel hydrogenperoxid eller lignende kemikalier, der kan frigøre hydrogenperoxid. I EU er det kun tandlæger, der må foretage tandblegning og sælge tandblegeprodukter, der indeholder eller frigør hydrogenperoxid og kun til personer over 18 år. Dette skyldes, at tandblegning med hydrogenperoxid kan have alvorlige bivirkninger, og det er vigtigt, at en tandlæge undersøger dine tænder og emalje før en evt. behandling startes.
Risici De risici, vi kender til ved tandblegning, er blandt andet øget tandfølsomhed, irritation af tandkød og mundslimhinde samt ætsning af emaljen. Det er blandt andet på grund af disse risici, at man i EU har vedtaget, at det kun er tandlæger, der må blege tænder.
Tandlæge Samtidig er det vigtigt, at tandlægen før en evt. tandblegning undersøger dine tænder, både for at vurdere, om det er forsvarligt og hensigtsmæssigt at blege tænderne, men også for at vurdere årsagerne til, at tænderne er blevet misfarvede.
Lovgivningen om tandblegemidler i EU gælder fra november 2012. Du bør være opmærksom på, at du også efter denne dato formentlig kan finde tandblegeprodukter på nettet eller på hudplejeklinikker, selv om dette er ulovligt.
• Hvis du overvejer at få bleget tænder, så tal med din tandlæge og få undersøgt dine tænder.
Tandblegeprodukter, der indeholder eller frigør mere end 0,1% hydrogenperoxid må kun forhandles af tandlæger.
• Tandblegebehandlinger, som tilbydes på hudpleje/kosmetiske klinikker, er ikke lovlige, hvis de baserer sig på produkter, der indeholder eller frigør over 0,1% hydrogenperoxid. Det samme gælder produkter, der kan købes på nettet til brug derhjemme. Du har ingen garanti for din sikkerhed, hvis du køber ulovlige produkter eller behandlinger.
• Hvis du får bleget tænderne, så følg tandlægens instrukser for, hvordan det gøres, og kontakt tandlægen, hvis der opstår bivirkninger, som eksempelvis irritation af tandkødet.