Med slogans som Slip for turen til grænsen har net-butikker reklameret for, at man hjemme fra sofaen kan købe øl- og sodavandsdåser i Tyskland og få dem sendt til døren uden at betale pant, når bare forbrugeren bruger en selvstændig fragtmand. Men det er i strid med både Miljøbeskyttelsesloven og Pantbekendtgørelsen, har Miljøstyrelsen netop fastslået.
- Danmark skal ikke oversvømmes af pantfri dåser fra Tyskland. For vi ved, at alt for mange dåser ender i vores natur eller i skraldespanden, når der ikke er pant på. Det er skidt for miljøet, for dåser kan tage mange generationer om at blive nedbrudt i naturen, og det er et kæmpe spild af ressourcer, når dåserne ender på forbrændingen i stedet for at blive genanvendt. Derfor er jeg meget glad for, at Miljøstyrelsen tager hånd om problemet, siger miljøminister Ida Auken.
Pant virker
Fortolkningen rammer de virksomheder, der spekulerer i at omgå pantsystemet. De skal tilmelde sig, så dåser fremover bliver pantmærkede, før de sendes til Danmark. På den måde kan det betale sig for forbrugerne at aflevere dåserne til genanvendelse – og det virker.
- Godt 8 ud af 10 pantmærkede dåser bliver afleveret. Vi har et unikt velfungerende pantsystem i Danmark, og det skal vi blive ved med. Derfor er det dybt problematisk, når nogle virksomheder undergraver det ved at spekulere i at omgå de danske pantregler, siger miljøminister Ida Auken.
Miljøstyrelsen skriver i dag til virksomheden bag hjemmesiden netpris.dk om fortolkningen af reglerne. Miljøstyrelsen vil også kontakte andre virksomheder, der på denne måde forsøger at omgå pantsystemet med nethandel af drikkevarer fra udlandet.