Det er en skrøne, at kvinder lyver sig et par kilo lettere, mens mænd lægger nogle centimeter til i højden. I virkeligheden svarer langt de fleste kvinder og mænd meget ærligt og præcist, når de bliver spurgt om, hvor meget de vejer, eller hvor høje de er. I hvert fald når det er en sundhedsprofessionel, der spørger.
I et nyt studie med deltagelse af 18.000 danskere svarer langt de fleste ærligt på spørgsmålene om, hvad badevægten viser, og hvor høje de er.
I studiet skulle deltagerne først besvaret et spørgeskema om deres vægt og højde, og nogle uger senere har de været til en fysisk undersøgelse, hvor de er blevet målt og vejet af en sundhedsprofessionel.
Studiet, der er det største af sin slags i hele verden, er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift European Journal of Public Health.
Vi angiver de rigtige tal
»Det er positivt, at danskere er så gode til at angive de rigtige tal for deres vægt og højde. Det betyder, at vi godt kan stole på de store undersøgelser af befolkningens sundhed, hvor vi beder danskerne selv rapportere deres mål. For eksempel bygger de undersøgelser, vi har til at følge fedmeudviklingen i Danmark, på selvrapporterede tal, og hvis vi ikke har de korrekte mål, er det svært at vurdere problemets omfang og vide, hvordan man skal forebygge«, siger professor Janne Tolstrup, Statens Institut for Folkesundhed, der står bag studiet.
Studiet giver ikke svar på, hvorfor danskerne svarer korrekt, men ifølge Janne Tolstrup kan det skyldes en kombination af ærlighed og god kropsfornemmelse.
Mange tror, at de er højere
Der er dog en undtagelse. Blandt den ældre del af befolkningen er der tendens til at skyde en smule forkert, hvad angår højde. For eksempel opgiver kvinder og mænd på 75 år, at de er henholdsvis tre og to cm højere, end de rent faktisk er.
En sandsynlig forklaring kan ifølge professoren være, at de formentlig glemmer at tage højde for, at man bliver mindre med alderen.
»De fleste mennesker går ikke rundt og måler sig, og når man så bliver spurgt til sin højde, er det meget tænkeligt, at man angiver den højde, som man engang havde, eller som fremgår af éns pas, uden at tage forbehold for, at det jo er normalt at skrumpe med alderen«, siger Janne Tolstrup.