Skolehave i Sdr. Vissing samler lokalsamfundet

SKOLEHAVE – Randi Beierholm underviser østjyske skolebørn i køkkenhave for begyndere. Lørdag blev der holdt høstfest i Haven på Kanten af Skoven i Sdr. Vissing, vest for Skanderborg.

Randi Beierholm er den frivillige leder af havetilbuddet på Kanten af Skoven, som nyder stor opbakning i lokalsamfundet i Sdr. Vissing. Foto: Ulla Skovsbøl

Regnen trommer på telttaget og tre lokale musikere høvler løs på guitarerne til The Wild Rower og Bonnie Banks of Lock Lomond, så teltdugen blafrer, mens kaffe, kage og chili sin carne i en jævn strøm glider ned i store og små maver.

Det er en lørdag i august, og der er høstfest i Haven på Kanten af Skoven i den østjyske landsby Sdr. Vissing. Det er et fritidstilbud i havedyrkning for børn i fra lokalområdet i alderen 7-13. Haveambassadør og skolehavekonsulent Randi Beierholm er vært. Det er hende, der i 2015 har startet børnenes haver i landsbyen, og hende, der på frivillig basis underviser børnene i køkkenhave for begyndere.

Ca. 50 børn og voksne er mødt op i haven. Selv om vejrudsigten ikke er lovende, er de opsat på at fejre, at gulerødder, løg, kartofler og meget andet godt er blevet høstet af de tolv børn, som i år har fritidshaver ved aktivitetscenteret i Haven på Kanten af Skoven.

Stor lokal opbakning
- Det det er en vældig fin opbakning til projektet. Det samler folk fra hele lokalsamfundet, og jeg oplever, at haverne tiltrækker et segment, der ellers ikke er aktiv i de andre ting, man kan engagere sig i her – f.eks. idrætsklubben og borgerforeningen, siger Randi Beierholm.

Hun oplever også, at forældrene bliver mere interesserede i grønsager og køkkenhave, når børnene kommer hjem og fortæller om deres oplevelser og begynder at dyrke grønsager derhjemme. Børnene i have-tilbuddet har også tit kammerater med i haven, selv om de egentlig ikke er indskrevet.

- Det er især, når vi laver mad over bål, at det også tiltrækker andre børn. Men det gør ikke noget. Det er kun godt, at flere bliver interesserede, siger Randi Beierholm.

Det var dejligt, der var et telt at søge ly i, mens det regnede. Foto: Randi Beierholm

Konkurrence om haveviden
Ind imellem bygerne er der også rift om pladserne ved høstfestens snobrødsbål. Men der er også mange børn, som løber rundt og krammer et stykke papir. Det er en tipskupon, hvor man kan gætte 13 rigtige og vinde præmier, som lokale erhvervsdrivende har doneret. Spørgsmålene er en test i haveviden:

Hvad bruges en kompostbunke til:

Legeplads? Skammekrog? At lave ny jord fra blade, stængler, haveaffald og grønt køkkenaffald?

Eller:

Hvad betyder det, at haven er økologisk:

At vi ikke bruger gift og kunstgødning? At alle ting skal være grønne? At vi bruger traktor?

Og hvorfor samler vi regnvand op:

Fordi vi ikke har nogen vandslange? For at spare på vores grundvand, som findes under vores jord? Så vi kan vaske vores cykler?

Haven på Kanten af Skoven er ikke en egentlig skolehave, og der er ikke decideret undervisning, men børnene kan alligevel lære en masse. Der skal gerne hænge noget havelærdom ved i både teori og praksis efter en sæson med eget bed.

De 8-10 årige mest videbegærlige
Det er især de 8-10-årige, som suger til sig i haven med stor videbegærlighed.

- I den alder er de åbne og ivrige efter at lære og forstå, så det er først og fremmest den aldersgruppe, vi skal have fat i. Jeg har også selv lært meget af det, jeg ved om haver, af min farmor, da jeg var i samme alder, siger Randi Beierholm.

Randi Beierholm har taget foreningen Praktisk Økologis kursusforløb for Haveambassadører og har stiftet foreningen Jyske Skolehaver, hvor hun håber på at få opgaver med rådgivning om etablering af egentlige skolehaver rundt om i de østjyske kommuner. Ind til videre har det dog svært at få skolerne i lokalområdet til alt afsætte penge til skolehaverne.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: