Efter flere års forberedelser har Danmark fået sin fjerde nationalpark, der samtidig er Sjællands første. Miljøminister Kirsten Brosbøl indvier i dag officielt nationalparken sammen med Kronprins Frederik.
Det sker ved en fejring og folkefest på Ledreborg Slot med deltagelse af Lejres borgmester Mette Touborg (SF), Roskildes borgmester Joy Mogensen (S), Frederikssunds borgmester John Schmidt Andersen (V) og nationalparkens formand Lars Vedsmand.
I slutningen af februar måned blev forligskredsen bag nationalparkloven, som består af alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten, enige om at godkende nationalparkansøgningen fra de tre sjællandske kommuner. Og nu er Nationalpark Skjoldungernes Land en realitet.
Begejstret minister
Miljøminister Kirsten Brosbøl er begejstret over, at Danmark får endnu en nationalpark til gavn for både danskerne og naturen:
- Det er fantastisk, at Danmark har fået sin fjerde nationalpark. Fjordlandskabet ved Roskilde er noget af vores smukkeste natur med et fugleparadis, herregårde, domkirke, kultur og masser af spændene kulinariske egnsspecialiteter, så i vores nye nationalpark er der noget for alle sanser. Jeg ønsker de tre borgmestre og alle borgerne et stort tillykke med Nationalpark Skjoldungernes Land, som jeg er sikker på vil blive et trækplaster for turister fra hele Danmark og fra udlandet.
Formanden for Nationalpark Skjoldungernes Land, direktør og landmand Lars Vedsmand, glæder sig over, at nationalparken nu kan slå dørene op:
-For de af os, der har arbejdet længe og intenst på at få Nationalpark Skjoldungernes Land ud at flyve, så er det en rigtig glædelig dag. Jeg er sikker på, at det rummer store muligheder for os alle sammen, at vi nu kan brande os selv som nationalpark, og det glæder mig, at så mange har lyst til at komme og hilse på i dag. Nationalparken skal bygge på samarbejde og dialog, og det er vi rigtig godt i gang med allerede.
Borgmesteren: Vi har knoklet
Lejre Kommunens borgmester Mette Touborg (SF) har længe set frem til, at nationalparken kan fejres:
-Det er ikke nogen hemmelighed, at vi har knoklet for nationalparken i mere end 10 år, så det er skønt, at vi endelig rigtig kan komme i gang med at sætte Nationalpark Skjoldungernes Land på landkortet. Vi har utrolig meget at byde på i fjordkommunerne. Nu skal vi vise det frem for alle, der vil opleve natur, kultur og historie.
Også i Roskilde Kommune har borgmesteren glædet sig til den milepæl, der er nået:
-Det har været en lang, sej kamp, hvor vi er blevet klogere på, hvad det er, vi sammen vil. Nu er nationalparken her, og jeg glæder mig til at se, hvordan den vil udvikle sig de kommende år. Jeg er slet ikke i tvivl om, at der er et kæmpe potentiale i at brande vores kommuner, produkter og seværdigheder under nationalparkflaget, så det bliver en spændende tid for os alle, siger borgmester Joy Mogensen (S).
Kunne ikke ligge smukkere
Frederikssund Kommunes borgmester John Schmidt Andersen (V) er helt på linje med sine to borgmesterkolleger:
-Nu får vi endelig Sjællands første nationalpark, og den kunne ikke ligge smukkere eller bedre. Den er blevet til på en helt igennem demokratisk proces, hvor alle har kunnet deltage. Jeg vil arbejde for, at vi værner om vores natur i nationalparken samtidig med, at vi udvikler den og giver borgere og turister mulighed for at opleve den og de mange natur- og friluftsmuligheder, den rummer.
Alle er velkomne til indvielsen, der finder sted på Ledreborg Slot i dag. I den gamle slotslade kan man smage et bredt udsnit af kulinariske specialiteter fra nationalparkområdet som for eksempel urokse fra Herthadalen, vikingepølser fra Hesselbjerggaard, øl fra Herslev Bryghus og frisk mælk direkte fra koen.
For børnene vil der være ponyridning og klappehøns, og i det smukke parkområde kan man gå på opdagelse eller tage med på en guidet tur. I slotsladen vil der desuden være mulighed for at komme helt tæt på et vaskeægte vikingeskib.
Tid: Lørdag den 21. marts kl. 11.00 til kl. 15.00
Sted: Ledreborg Slot og Park, Ledreborg Allé 2D, 4320 Lejre.
Slottet ligger blot 10 minutter på cykel fra Lejre Station. Der er gratis parkering ved Amalienborgporten 500 meter fra slottet og el-biler til rådighed for gangbesværede. Guider viser vej.