De menneskeskabte klimaforandringer bliver en en del af alle skolebørns fremtid, og derfor skal de også kunne forholde sig til dem. Det mener SF, der fremlægger en række forslag til at få klimaforandringerne på skoleskemaet.
Partiet vil blandt andet oprette et nyt konkret fag, der skal hedde mennesker og naturen. Faget skal ligesom færdselstræning og seksualundervisning være timeløst, men derimod tænkes naturligt ind i alle timer og i bestemte forløb.
- Det står i folkeskolens formålsparagraf, at børnene skal lære at forstå menneskers samspil med naturen. Men mange steder sker det ikke, fordi skolerne har travlt med mange andre vigtige ting, siger Jacob Mark, der er er uddannelses- og undervisningsordfører for SF .
- I vores øjne er det helt afgørende, at børn lærer at forstå konsekvenserne af den måde vi behandler naturen på, ligesom de skal kunne bidrage til at finde bedre løsninger på, hvordan vi kan leve i sameksistens med naturen. Derfor skal det oprettes et timeløst fag, foreslår han.
Grøn skolepulje
Partiet vil også have afsat en grøn skolepulje til at udvikle nye lærematerialer for, så lærerne har noget konkret de kan tage udgangspunkt i. Puljen skal også kunne bruges til at afholde konferencer og efter-videreuddannelse om klima og natur, og endelig skal puljen bruges til at belønne skoler, der har gjort en særlig indsats for at arbejde med bæredygtighed.
- Den tid hvor man kunne diskutere om menneskeskabte klimaforandringer var en politisk holdning, den er forbi, og derfor er det nu også vores politiske pligt at kræve at alle skoler arbejder med det her. Børn skal vide, hvad det er, der kommer til at ske med vores natur, miljø og klima, hvis vi ikke passer på det, og de skal kunne forstå at forholde sig kritisk til den store debat, der vil komme om emnet, understreger Jacob Mark.
SF vil tage forslaget med til de verserende folkeskoleforhandlinger for at forsøge at få det igennem. Derudover vil partiet planlægge en grøn børnekonference på Christiansborg, som skal sørge for at få børns holdninger frem i debatten om klimaforandringer.