Bilerne i den kommunale hjemmepleje skal fremover kunne køre længst muligt på literen og have de bedste partikelfiltre. Mere end hver anden kop kaffe på rådhuset skal være fair trade eller økologisk. Og så skal hver fjerde nye bygning have et lavere energiforbrug end gennemsnittet af nybyggeri.
Sådan lyder nogle af de krav, som miljøminister Ida Auken og seks af landets kommuner er gået sammen om at sætte for egne fremtidige indkøb af fødevarer, transport og byggeri.
Miljøminister Ida Auken og seks borgmestre sætter for første gang miljøkrav til indkøb af fødevarer, transport og byggeri. Grønne indkøb gavner miljøet og skaber vækst.
Erhvervslivet vil se den grønne fidus
- Kravene vil få kommunerne til at købe flere grønne produkter. Det er ikke alene godt for miljøet, men også for kommunernes pengepung og væksten. For når kommunerne efterspørger grønne produkter, vil erhvervslivet se fidusen i at udvikle de grønne løsninger, som Danmark skal leve af i fremtiden, siger miljøminister Ida Auken.
Miljøministeriet er gået sammen med København, Aarhus, Odense, Herning, Sønderborg og Egedal kommuner i det såkaldte ‘Partnerskab for Offentlige Grønne indkøb’, der forpligter kommunerne til at gøre en ekstra indsats for miljøet gennem deres indkøb.
98 kommuner køber for 85 milliarder
Landets 98 kommuner købte i 2010 ind for godt 85 milliarder kroner, og nu opfordrer miljøministeren langt flere kommuner til at være med i partnerskabet:
- Det kan være vanskeligt for de enkelte kommuner at slå et slag for miljøet. Men sammen kan kommunerne dele erfaringer om grønne indkøb og stille fælles, grønne krav til leverandørerne. Kommunerne råder tilsammen over en enorm indkøbsmuskel, som kan skubbe på for, at virksomhederne udvikler grønne løsninger og produkter, siger miljøminister Ida Auken.
De seks kommuner, som i dag er medlem af partnerskabet, står for omkring en femtedel af den samlede indkøbsmasse i kommunerne og har et samlet indbyggertal på over 1,2 mio. borgere.
Kommunerne i ‘Partnerskab for Offentligt Grønne Indkøb’ har tidligere fastsat grønne mål for indkøb af trælast, legepladser, legetøj, beskæftigelsesmaterialer for børn, børnebleer, IT, papir og tryksager.