Samsø advarer mod flere havbrug

NATUR – Politikerne på Samsø frygter for fuglelivet og for forurening af øens store kystområde. I et åbent brev til Folketinget advarer de mod at anlægge nye og større havbrug, som regeringen planlægger.

Store havbrug i nærheden vil betyde mere forurening med tungmetaller, medicinrester og kvælstof, frygter politikerne på Samsø. På billedet ses Langøre på den nordlige del af Samsø. Langøre er en naturhavn, der er brugt siden vikingetiden. Foto: CC BY flickr dennis_bohn

Politikerne på Samsø frygter, at regeringens planer om at lempe reglerne for nye havbrug vil gå ud over fuglelivet og det kystnære miljø på Samsø. Store havbrug i nærheden vil betyde mere forurening med tungmetaller, medicinrester og kvælstof.

I et brev til Folketinget vil lokalpolitikerne på Samsø nu advare mod planerne om flere store havbrug. Regeringen er for nylig kommet med et lovforslag, der vil lempe reglerne for etablering af nye og større havbrug i de danske farvande.

Lokalpolitikerne har svært ved at forstå, at et flertal i Folketinget vil tillade flere havbrug. De mener nemlig, at det vil være et stort tilbageskridt at give lov til nye havbrug i Kattegat.

- Det kan jo egentlig sammenlignes med, at man leder spildevand direkte ud i havet, mener Michael Kristensen, der er formand for teknik- og miljøudvalget på Samsø (S) til DR Østjylland.

Tungmetal, medicinrester og kvælstof
En rapport har allerede udpeget store områder i Kattegat, hvor de nye havbrug kan ligge, men Michael Kristensen og resten af kommunalbestyrelsen er bange for konsekvenserne.

- Vi har meget natur og kystnært miljø. Vi er bekymrede over den sårbarhed, som er omkring vores havmiljø. Ikke mindst den påvirkning der er af tungmetaller, medicinrester og hundredvis af ton kvælstof fra havbrug, siger han til DR.

Det kan ifølge udvalgsformanden gå ud over badevandet ved strandene på Samsø og øens fredede fugleområder.

Tilhængerne af havbrug mener, at forureningen kan klares ved at lade den opsuge af muslingefarme andre steder i Kattegat, men Michael Kristensen har et helt andet forslag.

- Man kunne jo etablere et fiskeopdræt på land, hvor man bruger havvand, og får det renset på lige fod med spildevand fra private, så man er sikker på, at denne her forurening ikke belaster havmiljøet, siger han til DR Østjylland.

På Djursland er politikerne også imod nye havbrug, og næsten 4.600 borgere har skrevet under på en protest.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: