Sammenbrud for EU’s klimapolitik

CO2-KVOTER – Et flertal i EU-Parlamentet har forkastet forslaget om at trække 900 millioner ton CO2 ud af kvotesystemet. Det er et nederlag for klimakommissær Connie Hedegaard, som har sat alt ind på at redde kvotesystemet fra det endelige sammenbrud.

Dagens afstemning er et sammenbrud for kvotesystemet. ( Foto: Colourbox)

- Udfaldet af dagens afstemning er et kæmpe nederlag for EU’s klimapolitik, siger Tarjei Haaland, klima- og energimedarbejder i Greenpeace efter dagens afstemning.

- Uden indgreb vil kvotemarkedet ikke stoppe et eneste nyt kulkraftværk fra at blive bygget. Hvis EU’s beslutningstagere ikke kan få det europæiske kvotemarked til at fungere, bør medlemsstaterne udfylde tomrummet ved at indføre nationale klimatiltag, såsom afgifter på kul eller mål for udfasning af kul-baserede kraftværker, som den danske regering har vedtaget, siger han.

Greenpeace opfordrer nu i stedet til nationale afgifter på kul, efter EU-Parlamentet har nedstemt at reparere kvotesystemet.

Mod forslaget stemte 334, mens 315 stemte for. Med kvotesystemet køber virksomhederne sig ret til at udlede CO2, men på grund af den økonomiske krise, er efterspørgslen faldet drastisk. Da systemet blev indført i 2005, var det meningen, at det skulle koste ca. 30 euro at udlede et ton CO2, men siden er prisen styrtdykket til omkring 4 euro.

Danmark må holde fast
Per Clausen, der er klimaordfører for Enhedslisten betegner afstemningen som et sammenbrud for kvotesystemet og EU’s klimapolitik.

- Vi har imidlertid ikke tid til at fortvivle over dette. Nu er det endnu mere nødvendigt, at vi i Danmark holder fast i en ambitiøs klimapolitik og udvikler vores samarbejde med de lande inden for og uden for EU, som er med på dette, siger Per Clausen.

- Afstemningsresultatet i dag viser, at de kulsorte lobbyister fra den europæiske industri og Dansk Industri har alt for stor magt i EU, mener Per Clausen.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: