Salget af sprøjtegifte er steget voldsomt. Fra 2014 til 2015 er salget af sprøjtegifte steget med hele 41,6 procent. Det er Dansk Planteværn, som har offentliggjort, hvor meget sprøjtegift deres medlemmer solgte i 2015. I Danmarks Naturfredningsforening bekymrer de nye tal.
- For naturen er det rigtigt skidt, siger Thyge Nygaard, landbrugspolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening.
Han hæfter sig specielt ved, at salget af insektgifte er steget med mere end 100 procent, hvilket han betegner som en katastrofe.
- Det er den type gift, der er langt den største belastning for naturen. I forhold til den mængde man bruger, har insektgiftene langt den største miljøbelastning, forklarer Thyge Nygaard.
Kan ikke beskytte vandløb
Ud over at slå insekter ihjel, bliver giften udvasket i vandløbene. Udvaskningen betyder, at halvdelen af livet i vandløb, som ligger i områder med meget landbrug, er forsvundet.
- Det er både fisk og vandløbets insekter, der dør, siger Thyge Nygaard, som argumenterer for helt at forbyde insektgiftene, da intet tyder på, at man kan holde dem fra vandløbene.
- Man har troet, at man kunne beskytte vandløbene, men insektgiftene bliver udvasket gennem markernes dræn. Jeg kan ikke se, hvordan man kan anvende disse gifte sikkert, siger han. Han regner samtidig med, at landbruget kommer til at bruge flere gifte, nu hvor de har fået lov at gøde mere, da gødningen også får uønskede planter til at vokse mere.
Efterlyser politisk handling
Derfor opfordrer Thyge Nygaard politikerne til at iværksætte tiltag, som mindsker bruget af sprøjtegifte. For forbruget skal bringes ned, og de nuværende handleplaner virker ikke.
- Den enkelte landmand er ligeglad med handlingsplanerne. Politikerne skal udarbejde en ny strategi. Der skal strammes op, siger Thyge Nygaard. Han mener, politikerne skal sørge for højere afgifter på sprøjtegiftene.
- Det er økonomien, der afgør, hvorvidt der sker noget i forhold til mindskning af forbruget, siger han og fortæller, at da der sidst blev sat flere afgifter på sprøjtegifte, hamstrede landmændene. Det er de lagre, der nu er brug op, og som betyder, at landmændene igen er nødt til at købe gifte til deres marker.
Efter stigning i 2012 og 2013, fald i 2014 og nu en stor stigning i 2015, mener Thyge Nygaard, at det er 2015-tallene, som viser landbrugets normalforbrug. Og det er, ifølge ham, rigeligt til at forarme det dyrkede land og fjerne livsgrundlaget for insekter, bier, fugle og fisk og planter.