Selvom vi måske kun er otte mennesker til påskefrokosten, laver vi mad til 14, for der skal nødig mangle noget. Og selvom lukkeloven i Danmark er lavet om og mindre supermarkeder holder faktisk åbent i helligdagene, så ender mange af os alligevel med at hamstre meget mere mad til påsken, end vi har brug for.
Hvert år spilder danske forbrugerne og detailhandelen så meget mad, at det svarer til 9.730 indkøbsvogne fulde af mad hver dag, og påskedagene hører til blandt de absolut værste.
Derfor har forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad haft ekstra travlt med sin oplysningsindsats for at undgå påskens madspildsfælder.
Aktionsdage: Tøm køleskabet
Winnie Gade, der er frivillig i Stop Spild Af Mad, råder danskerne til bedre planlægning.
- Begynd allerede nu, i god tid inden, at gøre plads til påsken, opfordrede hun i god tid før påsken.
- Begynd at afholde nogle »tøm køleskabet« og »tøm fryseren« dage for at spise rester og tømme ud af dit madoverskud og gøre plads til de gode rester, som kommer efter påsken. En god idé er at planlægge efter, hvor mange mennesker, der kommer til påskefrokosten, og hvor meget de plejer at spise, råder hun.
Hun mener også, det er en god idé at skrive erfaringerne ned.
- Så har du erfaringer til næste påske om, hvad du skal være opmærksom på, så du ikke falder i madspildsfælden, siger hun.
Gå efter kvalitet
Også den kendte madblogger Malou Rotvel Pagh fra Klidmoster.dk advarer indtrængende mod påskens madspildsfælder.
- Det er altid en god idé at gå efter kvalitet i stedet for kvantitet. Køb mindre ind, og køb mad af bedre kvalitet – og helst økologisk, så ender du også med at smide mindre ud, siger hun.
- Stil maden frem på påskebordet gradvist ind, da der er ingen grund til at stille alle retter frem på bordet på én gang. Så holder maden også længere. Og fyld fadene op efter behov. Vi skal gøre op med frygten for at der er ikke nok mad – alle skal nok blive mætte efter påskefrokosten. Mindre størrelse tallerkener, skåle og fade er også en god ide. Det får os til at putte mindre mad på tallerkenen, overspise mindre og samtidigt levne mindre, forklarer hun.