Jordbrugets UddannelsesCenter Århus afholder 5. oktober en konference med fokus på byens planter. En konference hvor der kommer konkrete eksempler på, hvordan man kan få større biodiversitet i byen og samtidig få skabt smukke byer.
Bytræerne er ofte svage isolerede størrelser, men de kan bruges på en anderledes måde, hvor de blandt andet vokser sammen med buske og urter som i skoven. Det vil forfatterne og træplejekonsulenterne Sten Porse og Jens Thejsen fortælle om.
- Byerne er blevet mere og mere golde, og efter kraftige regnskyl har gaderne nærmest lignet floder. Hvis byerne skal fremtidssikres, må det grønne tænkes meget mere helhedsorienteret, siger Jens Thejsen.
- Det er i naturen, inspirationen skal hentes, det hele kan ikke klares med teknologiske løsninger. Der er allerede meget i gang – grønne tage, regnbede, byskove, byhaver og meget mere. Det er løsninger, vi vil præsentere på konferencen, siger han.
Taghaver og byhaver
Per Malmos vil gøre status over mange års arbejde med taghaver, og faglærer Kurt Boe Kjærgård fortæller om mulighederne for at bruge frugttræer og frugtbuske i byen.
Byhaverne bliver præsenteret af Bybonden Mads Boserup Lauritsen fra TagTomat.
I Sverige i Sävsjö og Vimmerby har trädgårdsmester Stefan Lagerqvist skabt smukke frodige byer, hvor både plantninger og drift er økologiske, og samtidig er der sparet penge. Han vil vise, hvordan man kan hente inspiration fra naturen.
Landskabsarkitekt og byplanlægger Lise Kloster Bro fra Habitats fortæller om bynatur og biodiversitet i byen.
Tilmelding til Byens planteliv: www.ju.dk